אבנים בכיס מרה שהתגלו באקראי

08/04/2015

אבנים בכיס מרה שהתגלו באקראי

ד”ר אביטל שלום רב
במסגרת מעקב אחרי כבד שומני וביצוע US בטן עליונה התגלתה אבן קטנה בכיס מרה ב 10.2014 .רופא כירורג שהלכתי אליו המליץ שלא לעשות דבר אלא לבצע מעקב של US חוזר כעבור ששה חודשים.ב US נוסף שבצעתי ב 03.2015 התגלו מספר אבנים בכיס המרה .אותו רופא כירורג טוען שמבחינתו דבר לא השתנה וכל עוד אין תסמינים( כאב, אי נוחות בבטן ) אין לבצע דבר מלבד מעקב( US )כל 6 חודשים . באותה נשימה מוסיף הרופא שהתקף כאבים יכול לקרות בעוד שעה או לעולם לא.
שאלתי-1.האם לאור העובדה שקודם התגלתה אבן אחת ועתה מספר אבנים( בהפרש של 6 חודשים בלבד ) אין בכך כדי להעיד על החמרה בתהליך?
2.עבודתי מחייבת אותי למספר רב של נסיעות לחו”ל-האם אין סכנה שהתקף כזה יכול “לתפוס” אותי באמצע טיסה טרנס אטלנטית ( מעל האוקיינוס) ואז מה עושים ?
3. האם אין במקרה שלי הצדקה לבצע ניתוח ( שאני חושש ממנו מאוד ) של הסרת כיס המרה בבחינת “הקדם תרופה למכה”?
תודה מראש על התשובה

ד"ר שמואל אביטל

1. כעיקרון אין הוריה לכריתת כיס מרה רק בשל נוכחות אבנים גם אם מספרם עלה תוך מספר חודשים

2. הסיכוי שהאבנים לא יגרמו לתסמינים גבוה יותר מהסיכוי שתסבול מהאבנים. עם זאת כמובן לא ניתן לחזות מראש מי יפתח תסמינים ומי לא. התקף יכול להופיע גם בטיסה ארוכה אך הטיפול הראשוני הוא ממילא  משככי כאבים והימנעות מאוכל (הדבר אינו דומה לארוע לבבי שבו טיפול ראשוני מיטבי הוא קרדינלי).

3.  הסיכוי להופעת תסמינים הוא 20-25% למשך החיים. ז"א שהסיכוי להישאר ללא תסמינים הוא 75-80% . מכאן שלדעתי אין צורך בניתוח. במידה ויופיעו תסמינים אפילו הקלים ביותר אז כדאי להינתח.


ד"ר שמואל אביטל
מנהל מחלקה כירורגית ב' – המרכז הרפואי מאיר


קראתי והסכמתי לתנאי השימוש

שאלות נוספות בנושא: אבנים בכיס מרה שהתגלו באקראי
