אבנים בכיס המרה

אבנים בכיס המרה מהוות את המחלה הנפוצה ביותר של כיס המרה, תופעה זו תוקפת כרבע מהאוכלוסיה בעולם המערבי בשלב כלשהו בחייהם. הטיפול המקובל בימינו הוא ביצוע ניתוח כיס מרה, ניתוח שהפך בשנים האחרות לפשוט הרבה יותר מבעבר, כתוצאה משימוש בשיטת הניתוח הלפרוסקופית – שיטה מתקדמת המאפשרת הסרה של כיס המרה בשלמותו, ללא הצורך בפתיחת הבטן.

ד”ר שמואל אביטל מתראיין בנושא אבנים בכיס המרה בתוכניתו של פרופ’ רפי קרסו

מהן אבנים בכיס המרה וכיצד הן נוצרות?

המחלה הנפוצה ביותר שמאפיינת את כיס המרה היא היווצרות “אבנים” בתוכו, מחלה זו נקראת כולליתיאזיס. לעיתים נוצרת אבן גדולה אחת ולעיתים נוצרות מספר אבנים קטנות. גודל האבנים יכול לנוע בין מילימטר בודד למספר סנטימטרים.

כשלושה רבעים מהאבנים שנוצרות בכיס המרה מורכבות בעיקר מכולסטרול. נוזל המרה הוא נוזל שמופרש מהכבד, והוא מכיל תערובת של מספר חומרים, בהם כולסטרול, אשר מאפשרים התמוססות של שומן. לעיתים, אותם ריכוז החומרים משתנה באופן כזה שהכולסטרול, שמתמוסס באופן נורמלי בנוזל המרה, אינו מתמוסס בו לחלוטין, ומתגבש לאבנים. קצב היווצרות האבנים תלוי בכמות הכולסטרול המופרשת מהכבד, וכמות החומרים הממסים.

הרבע הנוסף של אבני המרה הם אבנים העשויות בעיקר מסידן, או משילוב של סידן וכולסטרול. אבנים מסוג זה נוצרות כתוצאה משילוב של חומר המכונה בילירובין המופרש מהכבד, חומצות שומן וסידן.

לסוגי אבנים אלו צבעים שונים, וניתן להבחין בניהם בעין כאשר האבנים מוצאות מן הגוף. תהליך היצירה של אבני מרה העשויות סידן מואץ לעיתים גם ע”י חיידקים שגורמים לזיהום בכיס המרה. זיהום זה עשוי לגרום לשחרור יותר בילירובין מהכבד, שמאיץ את יצירת האבנים, או לשינוי הרכב נוזל המרה באופן שגורם לשקיעה רבה יותר של כולסטרול.

סרטון בנושא היווצרות אבנים בכיס מרה

בקרב מי מופיעות אבנים בכיס המרה?

כרבע מהאוכלוסייה בעולם המערבי יפתח בשלב מסוים בחייו אבנים בכיס המרה, אך רובה של אוכלוסייה זו לא תפתח תסמינים בעייתיים כלל, ותוכל להמשיך לחיות עם אבנים אלה לאורך כל חייהם.

היווצרות אבנים בכיס המרה היא תופעה נדירה מאוד אצל ילדים, ולכן אם תופעה זו אכן קרתה אצל ילד, כדאי לבדוק האם קיים גורם ספציפי שהביא להיווצרות האבנים – כמו זיהום. אבנים בכיס המרה תוקפות נשים, בהיקף משמעותי יותר מגברים, בעיקר בגילאי הפוריות, כאשר נשים בהריון סובלות מיותר תסמינים כתוצאה משינויים הורמונליים שמשפיעים על כיס המרה ואופן תנועתו. בנוסף, הלחץ שנוצר על חלל הבטן כתוצאה מהתפתחות העובר משפיעה אף היא על הסימפטומים, ועשוי לגרום להחרפה בכאבים.

אבנים בכיס המרה

אבנים בכיס המרה

מהם הסימפטומים של אבנים בכיס המרה?

מרבית האנשים הסובלים מאבנים בכיס המרה אינם סובלים מתסמינים כלל, לעיתים עד לסוף חייהם. תופעה זו מכונה “אבני מרה שקטות”. עם זאת, מיעוט מהאנשים מפתחים כאבים בצד ימין של הבטן העליונה או החזה התחתון לעיתים עם הקרנה לאיזור הגב, תופעה זו מתפתחת בדרך כלל כאשר האבנים מגיעות לגודל גדול משמונה מ”מ. לעיתים כאבים אלו מלווים בתחושת בחילה והקאות, תופעות שבדרך כלל נמשכות בין חצי שעה לכמה שעות. לעיתים יחושו החולים תחושת כאב גם בין השכמות, באופן שדומה לכאב הנובע מתופעת האבנים בכליות. תחושת הכאב בחזה מופיעה בדרך כלל אחרי אכילת מזונות שומנים במיוחד, ומופיעה כמעט תמיד בלילה. באופן פיזיולוגי, לאחר ארוחה, כיס המרה מקבל “הוראה” להתכווץ ולהזרים את תוכנו, נוזל המרה שנאגר בו אל המעיים, כאמור המרה מסייעת לספיגת חומרים מסיסי שומן. כאשר קיימות אבנים בכיס המרה, הן עלולות לנוע עם זרם המרה ולהיתקע בפתח כיס המרה. במקרה זה כיס המרה מתכווץ כנגד התנגדות, ואז נוצר הכאב האופייני בבטן העליונה, בד”כ בצד ימין.
לאחר פרק זמן מסוים שריר דופן כיס המרה נחלש, ההתכווצות פוסקת ובהרפיית הלחץ האבן משתחררת וה”פקק” נפתח, מה שמביא להקלה בכאב. במצב זה מומלץ לטפל בכיס המרה בהקדם כדי למנוע התקפים כואבים וכדי למנוע אפשרות של התפתחות דלקת המהווה בעיה חמורה יותר.

ניתן לשים לב שבניגוד לסוגים אחרים של כאבים במערכת העיכול, לא מרגישים הקלה לאחר הקאה, שימוש בשירותים, או תרופות נגד צרבות. מלבד הצורך הברור בהתייעצות עם רופא וקבלת טיפול מתאים, מומלץ כתוצאה מסימפטומים אלו להימנע ממזונות שומניים, כדי למנוע התפתחות סימפטומים אלו. המלצות תזונתיות ניתן לקרוא במאמר העוסק בתזונה ואבנים בכיס המרה.

סימפטומים נוספים לאבנים בכיס המרה הם נפיחות בבטן, גזים, גיהוקים, ובעיות בעיכול. במקרים חמורים עלולה להתפתח צהבת, הנובעת מחסימה של כיס המרה, ויכולים להופיע סימפטומים של צואה בהירה, שתן כהה, רגישות באיזור הכבד וחום.

מהם הסיבוכים של אבנים בכיס המרה?

בהימצאות אבנים בכיס המרה קיימים סיכונים בנוסף לאותם כאבים בבטן העליונה או בחזה התחתון. לעיתים האבנים חוסמות מעבר של נוזל המרה, ועלולות להביא בכך לדלקת לדלקת בכיס המרה עצמו, בכבד, או בלבלב. דלקות אלו עלולות להיות מלוות ביצירת מוגלה, או ליצירת נמק בכיס המרה שעלול לגרום לקרע בכיס, ולפיזור תוכנו הדלקתי בחלל הבטן. כל אחד ממקרים אלו הוא מקרה המצריך טיפול חירום בתחילה באמצעות טיפול אנטיביוטי ולאחר מכן באמצעות טיפול ניתוחי. אי טיפול עלול להוביל לפגיעה בתפקוד הלבלב והכבד ואף למוות. דלקת זו מכונה כולדוכוליתיאזיס, והיא עיקר הסיבה לכך שהטיפול באבנים הוא חשוב, ואין להזניחו, מלבד הכאבים ואי הנוחות שנגרמת לחולים.

סיבוך נוסף שנובע מאבנים בכיס המרה הוא מעבר של אבן דרך דרכי המרה אל המעי וחסימה של המעי. זהו מצב שנקרא “אילאוס“, ופתרונו נעשה לעיתים אך ורק ע”י ניתוח.

אבנים בכיס מרה - עשויות שילוב של כולסטרול, סידן ובילירובין

אבנים בכיס מרה – עשויות שילוב של כולסטרול, סידן ובילירובין

כיצד מאבחנים אבנים בכיס המרה?

בזמן התקף של כאב בחזה התחתון או בחזה העליון הנובע מאבנים בכיס המרה נוצרת בדרך כלל נפיחות ורגישות באיזור הכיס, נפיחות זו יכולה להיות מורגשת במגע ע”י הרופא, לכן, אם אתם חשים את אותם כאבים שתוארו, פנו מיד אל הרופא לאיבחון.

אם התפתחה דלקת בכיס המרה או בכבד, ניתן לחוש במאפיינים של דלקת – חום ולחץ דם נמוך. במקרה של דלקת בכבד ניתן לשים לב להתפתחות צהבת.

האבחון הסופי של אבנים בכיס המרה נעשה באמצעות בדיקת אולטרה סאונד פשוטה, במהלכה ניתן לבדוק קיום אבנים ואת מידת חומרת המצב.

הרופא יפנה אתכם לבדיקה זו אם יחשוד שמדובר באבנים בכיס המרה, אל תהססו לשתף אותו במחשבותיכם ותחושותיכם. כל אלו יסייעו באיבחון נכון של המצב ובהתאמת הטיפול המתאים ביותר עבורכם.

כיצד מטפלים באבנים בכיס המרה?

קיימות מספר אפשרויות מקובלות לטיפול באבנים בכיס המרה, כאשר האפשרות המקובלת ביותר היא ביצוע כריתה של כיס המרה. ד”ר שמואל אביטל, כירורג בכיר המומחה בניתוחים מסוג זה, ממליץ במיוחד על השיטה הלפרוסקופית, שמאפשרת החלמה מהירה יותר ופשוטה יותר. כל האפשרויות הללו מפורטות בעמוד ניתוח כיס מרה, חשוב מאוד להכיר את האפשרויות, ולוודא שהרופא יקבל את ההחלטה על סוג הטיפול המתאים בהתאם למצבכם הרפואי, רגישויותיכם, גילכם ופרמטרים אחרים שיבדקו על ידו.



קראתי והסכמתי לתנאי השימוש

242 שאלות גולשים בהמשך העמוד

24/07/2014

זמן החלמה לאחר ERCP

שלום,
לפני שבוע עברתי ERCP עקב צהבת חסימתית, הוציאו אבן ובוץ. הצהבת וגרד עז עדיין ממשיכים. כמו כן השתן צהוב, וביומיים באחרונים אני מרגישה סחרחורת, חוסר תאבון, ולעיתים בחילות. ( הבטן לא כואבת).
תוך כמה זמן אמורים לחלוף סימפטומים אלה?

ד"ר שמואל אביטל

בד"כ מספר ימים עד שבועות.


ד"ר שמואל אביטל
מנהל מחלקה כירורגית ב' – המרכז הרפואי מאיר
23/07/2014

שלום

לפני שבוע בערך התחילו לי כאבי בטן, כל פעם שאכלתי הייתי חייב לשירותים, ממש כאבה לי הבטן! אבל כשהייתי בשירותים היה לי קשה מאוד להוציא את הצואה, ויצאו לי רק גושים קטנים רכים עם גושים לבנים עליהם. בהמשך התחיל לשרוף לי מסביב לפי הטבעת ולגרד ממש!
אחרי שבוע יש לי פחות כאבי בטן, העניין של הצואה התעדן אבל עדיין מאוד מגרד לי.
בנוסף, אחרי שבוע וחצי מאז שהתחיל הכל- היום- התחיל לשרוף לי מאוד השתן! ובמהלך היום בלי שאני שם לב יוצא לי נוזל צהוב עכור דליל כזה.. רק שאני הולך לשירותים/מקלחת אני שם לב לזה שיצא נוזל על התחתון, ושאני לוחץ על הפין אז יוצא עוד נוזל כזה. מה יש ליייי? :(

ד"ר שמואל אביטל

קשה לדעת לפי התיאור ממה אתה סובל. נשמע כמו משהוא זיהומי. ממליץ לגשת לרופא המשפחה.


ד"ר שמואל אביטל
מנהל מחלקה כירורגית ב' – המרכז הרפואי מאיר
13/07/2014

כיס המרה

זמן ניתוח ליזר

ד"ר שמואל אביטל

אני מניח שהשאלה היא מה זמן הניתוח להוצאת כיס מרה בגישה לפרוסקופית. כעיקרון זה סדר גודל של שעה.


ד"ר שמואל אביטל
מנהל מחלקה כירורגית ב' – המרכז הרפואי מאיר
12/07/2014

כיס המרה

אני מרים ששלחתי אליך קודם על פוליפים בכיס המרה אתה אמרת שאם הפוליפ יותר מ 1ס״מ צריך כריתת כיס המרה אבל בבדיקה התשובה היתה פוליפים בכיס המרה לא אמרו את הגודל של הפוליפים מה זה אומר שיש סכנה על אימא שלי? ותודה לך

ד"ר שמואל אביטל

אני לא סבור שיש סכנה. אם לא ציינו את גודל הפוליפים סביר שהם קטנים. כדאי בכל מקרה לברר מול מי שעשה את הבדיקה מה גודל הפוליפים.


ד"ר שמואל אביטל
מנהל מחלקה כירורגית ב' – המרכז הרפואי מאיר
11/07/2014

כיס המרה

מספר פוליפים בכיס המרה זאת בדיקת לאימא שלי רוצה לדעת אם זה מסוכן ויכול להיות שזה סרטן בגלל שיש מספר פוליפים

ד"ר שמואל אביטל

אם גודל הפוליפ אינו עולה על 1 ס״מ יש צורך במעקב בלבד. הסיכוי שזה סרטן הוא אפסי. במידה וגודל פוליפ בכיס מרה הוא יותר מ 1 ס״מ אז מומלץ להסיר את כיס המרה כי זה עלול בעתיד להתפתח לגידול.


ד"ר שמואל אביטל
מנהל מחלקה כירורגית ב' – המרכז הרפואי מאיר
08/07/2014

ercp

היי..בו זוגי עבר אתמול הוצאת אבן מצינור כיס המרה דרך(ercp ) לאחר הבדיקה היה יום שלם בצום ללא כאבים או תופעות אחרות..
הוסבר שהאבן תצא בצואה, תוך כמה זמן זה קורה?
האם יש כרגע סכנה כלשהי? או שזה בסדר?
אודה לתשובתך

ד"ר שמואל אביטל

האבן תצא בצואה והוא לא יחוש בזה. כעיקרון יוצא ביציאות הראשונות. אין סכנה כרגע בהנחה שהפעולה עברה ללא בעיות. עם זאת יצטרך בן זוגך לעבור ניתוח להוצאת כיס המרה (במידה ולא נותח כבר)


ד"ר שמואל אביטל
מנהל מחלקה כירורגית ב' – המרכז הרפואי מאיר
08/07/2014

אבנים בכיס המרה

שלום, יש לי שתי אבנים בכיס במרה בגודל 13 מ”מ.
עברתי ניתוח להוצאת התוספתן ואז התגלו גם האבנים.
האם מומלץ לעבור ניתוח להוצאת האבנים?

ד"ר שמואל אביטל

במידה והאבנים זה ממצא מקרי ואינך סובל מכאבים או דלקות אין סיבה להסיר את כיס המרה


ד"ר שמואל אביטל
מנהל מחלקה כירורגית ב' – המרכז הרפואי מאיר
01/07/2014

כאב

כואב לי מתחת לחזה בצד ימין כעב פנימי ..מה זה ?

ד"ר שמואל אביטל

קשה לדעת..

תלוי אם זה כאב התקפי או קבוע ואילו סמפטומים מתלווים אליוו. ממליץ להיבדק אצל רופא המשפחה.


ד"ר שמואל אביטל
מנהל מחלקה כירורגית ב' – המרכז הרפואי מאיר
29/06/2014

ניתוח כריתת כיס מרה לבן-83 עם עבר קרדיולוי [מעקפים וצינתורים] וניורולגי [אישפוז בלבד]

לאחר התקפה ואישופז ואיבחון אבן גדולה ומצב “טרום ניתוח” הכרוך בבדיקות [רבות מאוד ואישורים מכל הרופאים הרלוונטים ועדיין ללא סיום כל הבדיקות, ובינתיים מצב בלתי נסבל של התקפ ל"ד גבוה [190/80] וסבל קוגנטיבי מחפיר ו-3 אישפוזים ליום-יומיים שלושה בשל תלונות כנ”ל, השאלה: האם יש סכנה בהקדמת הניתוח לפני ייצוב מצבי הרפואי ל’נורמלי’ וכמה זמן השהות [הרפואית] לניתוח אם בכלל. האם בהתייעצות רפואית אוכל לגבש דעה אמיתית על מצבי, כי כיום אני במצב “אין לי מושג קלוש מה מצבי”. אלי מייזליש

ד"ר שמואל אביטל

ראשית לא כדאי להקדים את הניתוח עד להערכה מלאה של המצב הרפואי. שניתן , במצב של דלקת פעילה ניתן להכניס נקז לכיס המרה עד לניתוח (בד״כ בדלקת פעילה). כעיקרון ניתן יהיה לגבש הערכה ברורה לגבי המצב הרפואי ולבנות תוכנית ברורה.


ד"ר שמואל אביטל
מנהל מחלקה כירורגית ב' – המרכז הרפואי מאיר
28/06/2014

אבנים בכיס המרה

האם esr 66
ו ggt 99
יכול להראות שמתפתחת דלקת בכיס המרה או בכבד
כאשר כבר מספר שנים ב us
רואים הרבה מאוד אבנים קטנות
והאם ב us
אפשר לראות אם יש דלקת או שאבן נתקעה בצינור ?
והאם יש אפשרות לטפל באבנים בכיס המרה
ללא ניתוח ?
אני מודה לך מאוד
שיר

ד"ר שמואל אביטל

בדיקת אולטראסאונד היא חשובה. היא יכולה להעיד על סימני דלקת וכן לרמוז על אבן בצינורות. ממליץ לבצע. במידה ויש צורך בפיתרון אז ניתוח זו הדרך היחידה.


ד"ר שמואל אביטל
מנהל מחלקה כירורגית ב' – המרכז הרפואי מאיר
27/06/2014

אבנים בכיס המרה

שלום רב
אני בת 57,יש לי אבנים בכיס המרה מספר שנים . באולטרה סאונד הרבה אבנים קטנות,
היום קמתי עם בטן ממש נפוחה ,שלשול ממי , בחילות ,עילפון
הרופא משפחה אמר שזה קלקול קיבה, אני מקשרת את זה עם כיס המרה
בבדיקות דם השבוע שקיעת דם 66, gGT 99,כולסטרול 290 לא מטופל בתרופות שנים.
האם יתכן שיש סתימה בכיס המרה וזו הסיבה לשלשול ולנפילות ?
סובלת גם מקנדידה שגורמת לנפיחות נוראית בבטן
תודה רבה

ד"ר שמואל אביטל
  • כל מה שתיארת הם סימפטומים שלא קשורים לאבני כיס מרה. נראה לי שרופא המשפחה צודק...

ד"ר שמואל אביטל
מנהל מחלקה כירורגית ב' – המרכז הרפואי מאיר
26/06/2014

פוליפ בכיס מרה

ד”ר תודה על תשובתך המהירה ואכן נעקב אחרי הפוליפ האם יתכן שהוא ישר באותו גודל או שבדר”כ זה גודל?,אני אף שמחה שאין קשר להשמנה
בקשר לשאלתי השניה שבעלי נפטר מסרטן מע י גס האם יש קשר ליצירת פוליפים בגופ,
או לעשות איזשהו מעקב גנטי אשמח אם תתקשר 050-6222238
בברכה
אורלי רביב

ד"ר שמואל אביטל

אורלי שלום

כדאי לעקוב באולטראסאונד אחת ל 6-12 חודשים.

אין קשר בין פוליפים בכיס המרה לפוליפים במעי או סרטן המעי הגס.

אני לא סבור שיש צורך בבירור גנטי כלשהוא.

 


ד"ר שמואל אביטל
מנהל מחלקה כירורגית ב' – המרכז הרפואי מאיר
24/06/2014

בבדיקות בטן עליונה ותחתונה – אבנים קטנים בכיס המרה וכבד שומני

שלום רב. בעקבות כאב עז בבטן צד שמאל מתחת לחזה , כאב שבא בהתקפים ונמשך מספר שעות, ובהמשך מקרין לגבעברתי בדיקות אולטרה סאונד בטן עליונה ובטן תחתונה. נמצא אבנים קטנים בכיס המרה וכבד שומני. רק שהכאב בצד שמאל ולא ימין. האם יכול להיות שיש קשר בין הממצאים לכאב? אני עברתי ניתוח קיצור קיבה לפני 4 שנים האם זה יכול להיות קשור? בדיקת הטחול והלבלב והכליות תקינות

ד"ר שמואל אביטל

כאב בצד שמאל אינו אופיני לאבני מרה. עם זאת ממליץ על בדיקת תפקודי כבד .במידה והיו התקפי כאבים נוספים. כמו כן ממליץ להתייעץ עם גסטרואנטרולוג


ד"ר שמואל אביטל
מנהל מחלקה כירורגית ב' – המרכז הרפואי מאיר
22/06/2014

אבנים בכיס מרה

שלום שמי מרינה ואני כבר כעשר שנים חולה במחלת ה”קרוהן” ליפני כחצי שנה גילו לי אבנים בכיס מרה בגודל של כ8מ”מ. השאלה שלי זה האם אני צריכה ניתוח או אפשר להימנע? ה

ד"ר שמואל אביטל

במידה והאבנים אינן גורמות לסימפטומים אין שום סיבה לעבור ניתוח . האבנים יכולות להישאר בכיס המרה ולא לגרום לכאבים. אם בעתיד האבנים יגרמו לכאבים או דלקות אז מומלץ יהיה לעבור ניתוח


ד"ר שמואל אביטל
מנהל מחלקה כירורגית ב' – המרכז הרפואי מאיר
21/06/2014

סיבות נוספות להרחבה?

מעבר לאבנים בדרכי המרה איזה עוד סיבות יש להרחבה?

ד"ר שמואל אביטל

יש סיבות נוספות הקשורות לחסימה של הצינורות באזורים מסוימים. כדאי לעשות בדיקה לתפקודי כבד ולהחליט אחר כך אם צריך בירור נוסף.


ד"ר שמואל אביטל
מנהל מחלקה כירורגית ב' – המרכז הרפואי מאיר
21/06/2014

לא שלחו אותי לגסטרו

אתה ממליץ לבקש לראות גאסטרו?? כי הרופא לא שלחה אותי

ד"ר שמואל אביטל

כן. מומלץ.


ד"ר שמואל אביטל
מנהל מחלקה כירורגית ב' – המרכז הרפואי מאיר
18/06/2014

נימצא לי 23.65 בנשיפה

לאחר נטילה האנטיביוטיקה משלושת הסוגים עדין לא חל שיפור הבטן במצב נפוחה כאבים לא חזקים אבל מציקים מה זה עוד יכול להיות תודה

ד"ר שמואל אביטל

זה גם יכול להיות מעי רגיז. ממליץ לחזור לרופא גסטרו המטפל.


ד"ר שמואל אביטל
מנהל מחלקה כירורגית ב' – המרכז הרפואי מאיר
16/06/2014

אבנים מרובות בכיס המרה

בת 61.
בבדיקת אולטרה סאונד בטן נמצאו אבנים מרובות בכיס המרה.
את הבדיקה עשיתי כי הייתי חולה בחשד למחלת הנשיקה וכך הרופאה מצאה לנכון.
אני לא סובלת מהם בכלל ובכל זאת רופאת המשפחה מייעצת להוציא וזהו
ולא לחכות להתקף שיקרה ועלול להיות מזיק וכואב ביותר.

ד"ר שמואל אביטל

כעיקרון אני לא משוכנע שכדאי. אנשים רבים חיים עם אבנים בכיס מרה ללא סמפטומים. יש סיכויים גבוהים שהאבנים ישארו שם ללא ביטוי סמפטומטי וההמלצה היא בד"כ לא להוציא...


ד"ר שמואל אביטל
מנהל מחלקה כירורגית ב' – המרכז הרפואי מאיר
10/06/2014

לאחר ניתוח כיס מרה

בת 35 לפני כ 3 חודשים עברתי ניתוח להוצאת כיס מרה לאחר כחודש מיום הניתוח חזרו כאבים ומין לחץ בחזה לאחר ביקור אצל רופא משפחה נתן לי לוסק פעמים ביום ונאמר לי להימנע ממשקאות מוגזים ואוכל שמנוני היום כ 3 חודשים לאחר הניתוח הופיעו לי כאבים מעל הקיבה מצד שמאל וכשלוחצים על הנקודה הכואבת מרגישים סוג של בליטות קטנות האם יש מה להלחץ?
והאם יש קשר שאולי חזרה הדלקת בוושט?

ד"ר שמואל אביטל

אין סיבה להילחץ.

כדאי להיוועץ עם גסטרואנטרולוג.


ד"ר שמואל אביטל
מנהל מחלקה כירורגית ב' – המרכז הרפואי מאיר
02/06/2014

המלצה לניתוח כיס מרה

בת 39. לפני כ- 16 שנים גילו לי אבנים בכיס מרה בעקבות התקף חד פעמי של כאב ברום הבטן. ההתקף היה חזק וקצר (2-3 שעות). רופא גסטרו איתו התייעצתי טען שלא כדאי “לרוץ” לניתוח לאחר התקף בודד. במשך 14 שנים לא היה התקף דומה (אציין שתמיד הקפדתי לא להגזים במאכלים שומניים). במהלך שנים אלה עברתי 3 הריונות ולידות. לפני שנתיים במהלך הריון נוסף, בחודש תשיעי קיבלתי התקף זהה להתקף הראשון שאף הוא חלף לאחר מס’ שעות. כירורג איתו התייעצתי במהלך ההריון יעץ לי לגשת לניתוח לאחר הלידה. כיום שנתיים אחרי ההתקף השני, מעוניינת בהריון נוסף.
שאלתי: האם להיכנס להריון לאור ההסטוריה שלי מבלי לבצע את הניתוח עלול להעמיד אותי בסיכון ? האם האבנים שלי מחייבות הוצאת הכיס גם אם לא אכנס להריון?

ד"ר שמואל אביטל

מומלץ להינתח לפני ההריון. במידה ויש התקף במהלך ההריון , דבר שיכול לקרות, זה עלול להוות בעיה .


ד"ר שמואל אביטל
מנהל מחלקה כירורגית ב' – המרכז הרפואי מאיר
01/06/2014

לאחר ניתוח כיס המרה..

רציתי לדעת מה משך ההחלמה לאחר כריתת כיס המרה.. הייתי בבשיקות וגילו לי מס’ לא מועט של אבנים אני בת 24. קבעתי תור לניתוח ורציתי לדעת כמה זמן אצטרך להיות בבית היות ואמור להיות לי נופש לאחר כשבוע.. דבר נוסף הוא שאמרו לי שלאחר הניתוח סיכוי רב להשמנה בגלל שכיס המרה סופח שומן ובחוסרו זה עלול לגרום להשמנה האם זה נכון?

ד"ר שמואל אביטל

ההחלמה אורכת לפחות שבוע. השמנה אחרי כריתת כיס מרה במידה וקיימת  נובעת בד"כ מאכילה מוגברת בשל העובדה שאין כאבים אחרי האוכל...

פרט לכך אין קשר בין השמנה לכריתת כיס מרה.


ד"ר שמואל אביטל
מנהל מחלקה כירורגית ב' – המרכז הרפואי מאיר
29/05/2014

תזונה

האם שינוי בתזונה יכול להקטין את האבנים או להעלים את האבנים,??

ד"ר שמואל אביטל

כעיקרון לא...


ד"ר שמואל אביטל
מנהל מחלקה כירורגית ב' – המרכז הרפואי מאיר
25/05/2014

גלולות וכיס המרה

שלום דוקטור
חזרתי לצרוך אחרי חודש של הפסקה שוב גלולות ולפני לקחתי במשך שנה עם קצת הפסקות .. ופתאום יש לי כאבי בטן בחילות,וקצת הקאות
השאלה שלי היא האם יש קשר בין הכאבים לכיס המרה ?

תודה אורית

ד"ר שמואל אביטל

אין קשר בין גלולות לבעיות בכיס המרה. במידה ויש לך התקפי כאבים אופיניים לכיס מרה (בטן ימנית עליונה) שווה לעשות אולטראסאונד


ד"ר שמואל אביטל
מנהל מחלקה כירורגית ב' – המרכז הרפואי מאיר
21/05/2014

mrsp

שלום.
רציתי לדעת אם בmri של דרכי המרה )mrsp) בודקים גם את שאר הבטן?
והאם מחלה מסויימת בקיבה משפיע על תפקודי הכבד או שאין דרך לדעת על בעיות בקיבה דרך בדיקות של הכבד?

ד"ר שמואל אביטל

ב MRCP מסתכלים על דרכי המרה. לעיתים ניתן למצוא  ממצאים נוספים באברים אחרים.

מחלות קיבה כעיקרון ללא משפיעות על הכבד.


ד"ר שמואל אביטל
מנהל מחלקה כירורגית ב' – המרכז הרפואי מאיר
19/05/2014

סטנד לאחר נסיון לפוצץ אבן בדרכי כיס המרה

שלום, רקע:(בת 32) אני כשנה לאחר כריתת כיס המרה. אך לפני כן ניסו לפוצץ את האבן שהייתה בדרכי כיס המרה עי החדרת צינורית עם בלון בקצהו ובמקום לפוצץ את האבן, פוצצו לי את אחת מצינוריות דרכי המרה ומאז שמו לי שם סטנד מפלסטיק. שאלתי היא כמה זמן גוף זר יכול לשהות בתוך הגוף? והאם הכאבים/צריבות שמפריעים לי בתק׳ האחרונה בבית החזה/וושת הם הסימפטומים לכך שיש להוציא סטנד זה מגופי? (יש לציין גם שאני מנותחת של הטבעת בקיבה מלפני 5 שנים אך הכל תקין איתה,אני 55 קג פחות). תודה מראש על ההתייחסות

ד"ר שמואל אביטל

כעיקרון הסטנט יכול להישאר מספר חודשים. לעיתים יש צורך בהחלפה. צריך לברר מול רופא הגסטרו מה הצפי להוצאת הסטנט.

אני לא חושב שלתלונות שתיארת  יש קשר לסטנט.


ד"ר שמואל אביטל
מנהל מחלקה כירורגית ב' – המרכז הרפואי מאיר
06/05/2014

כאבים בצד ימין באמצע ובגב מאחור! לאחר אכילה בחילה רפלוקס ורצון להקאה!

אני בן 50 ועשו לי קלונוסקופיה וגסטרו תקינים בגלל הגיל.
יש לי אבן בכליה תקועה שנים בגביע. אבל הכאבים עם הבחילה וחסימה של המעיים אין תנועה אין יכולת לפלוט גזים הבטן מתפוצצת! אימודיום עצר את הבחילה הכאב נשאר החסימה השתחררה! האם יש צורך לעשות בדיקה לכיס מרה ? לפני שנה עשו לי אולטראסאונד לא היתה בעיה בכיס מרה! אני לא מצליח להבין מה הבעיה? אבל הכל תואם כיס מרה לא? אם לא למה לכוון בברור? תודה.

ד"ר שמואל אביטל

הסימנים שלך דווקא לא תואמים כיס מרה. נשמע יותר כמו מעי עצבני. מציע לפנות לגסטרואנטרולוג.


ד"ר שמואל אביטל
מנהל מחלקה כירורגית ב' – המרכז הרפואי מאיר
25/04/2014

כאבים מתחת לצלעות ימין

שלום רב,

לפני כחודש החלמתי מדלקת ריאות מלווה בשיעול כבד. בשלב הראשוני של המחלה היו כאבים מתחת לצלעות שמאל, לאחר מכן, הכאב עבר לצד ימין. השיעול עבר ומשלא עבר הכאב בצד ימין, נשלחתי לבצע US, הכול נמצא תקין לחלוטין. במשך שבוע היה שיפור משמעותי, וכעת, בשבוע האחרון, שוב חזר השיעול מלווה בליחה ושוב התחיל הכאב מצד ימין. הכאב חמור במיוחד בשאיפת אוויר, בהתעטשות, ומעבר מצד לצד בזמן שכיבה. מה דעתך ? מה צריך לעשות ? בתודה מראש.

ד"ר שמואל אביטל

הכאב יכול להתאים לכאב הקשור לריאות יותר מאשר כאב הקשור לבטן.

זה נשמע כמו גירוי כאב הקשור למעטפת הריאה מימין לאחר דלקת ריאות. במידה והכאב ימשיך כדאי יהיה להתייעץ עם רופא ריאות.


ד"ר שמואל אביטל
מנהל מחלקה כירורגית ב' – המרכז הרפואי מאיר
20/04/2014

כאבים בבטן העליונה צד שמאל

שלום דר’
לפני כשנה עברתי ניתוח לקיצור קיבה ובמהלך הבדיקות המקדימות התגלתה אבן קטנה בכיס המרה . בהתאם להמלצת הרופא המנתח לא בוצעה התערבות כירורגית בעניין כיס המרה .
בחודשים האחרונים אני חש כאבים עזים ( בדרך כלל הלילה ) בבטן העליונה בצד שמאל ובמרכז – ממש לא בצד ימין .
האם קיימת אפשרות שמדובר באבנים נוספות וגדולות יותר בכיס המרה ?

ד"ר שמואל אביטל

למרות שהכאבים שאתה מספר עליהם אינם קלאסיים הם יכולים להתאים לאבני מרה. ממליץ לבצע בדיקת אולטראסאונד ובדיקת דם לתפקודי כבד. עם התוצאות כדאי לגשת לכירורג.


ד"ר שמואל אביטל
מנהל מחלקה כירורגית ב' – המרכז הרפואי מאיר
04/04/2014

בהמשך לשאלה הקודמת

בהמשך לשאלתי אמרת שסביר להניח שיש אבנים קטנות. אך אם הדלקת חלפה והכל תקין האם עדיין אני צריכה לבצע ניתוח

ד"ר שמואל אביטל

כן בהחלט. במידה והייתה דלקת יש סיכוי טוב שתחזור ובנוסף עלולים להיות סימפטומים נוספים שקשורים לאבנים.


ד"ר שמואל אביטל
מנהל מחלקה כירורגית ב' – המרכז הרפואי מאיר
04/04/2014

דלקת בכיס מרה שנרפאה

שלום דוקטור. לפני שבועיים גילו לי דלקת חריפה בכיס מרה. לאחר 10 ימים של טיפול אנטיביוטי עשיתי אולטרסאונד והכל היה תקין. התשובה של האולטרסאונד: כיס מרה- גודל רגיל דופן לא מעובה ולא הודגמו אבנים. דרכי מרה- אינן מורחבות. השאלה שלי איך נוצרה דלקת אם לא היו אבנים והאם עדיין אני צריכה לבצע ניתוח?

ד"ר שמואל אביטל

סביר  להניח שיש אבנים רק שהן קטנות מידי ולא ראו אותן באולטראסאונד.

ממליץ על ביצוע אולטראסאונד אנדוסקופי הבודק את כיס המרה ויכול לאתר אבנים קטנות.

ניתן להפנות אותך במסגרת הרפואית בה אנו עובדים


ד"ר שמואל אביטל
מנהל מחלקה כירורגית ב' – המרכז הרפואי מאיר
02/04/2014

כאב בבטן העליונה בצד ימין אבל רק בלחיצה

לאשתי יש כאב בצד ימין בבטן העליונה אבל הכאב הוא רק אם לוחצים עם היד על המקום ללא הנגיעה אין כאב כלל האם זה יכול להיות אבנים בכיס המרה או שאולי גרוע מכך גידול

ד"ר שמואל אביטל

זה לא נשמע כמו סימפטומים של אבני מרה וגם לא של גידול..

צריך לברר בדיוק כמה זמן זה נמשך , האם יש תופעות נלוות ולדעתי מומלץ להיבדק בשלב ראשון אצל רופא המשפחה.


ד"ר שמואל אביטל
מנהל מחלקה כירורגית ב' – המרכז הרפואי מאיר
02/04/2014

צבע אבן שנמצאה בכיס מרה

שלום, אני בת 29, עברתי ניתוח להוצאת אבן בכיס מרה ואת הכיס מרה בעצמה, לאחר בדיקה פתולוגית נמצא כי האבן שנמצאה בתוכי הייתה בצבע ירוק, במכתב בדיקה פתולוגית נמצא כיס מרה במימדים 2.53X9.5 ס”מ. נסיובית גדושה, דופן בעובי עד 0.4 ס”מ, רירית חומה עם איזורים דמוי תות שדה, בחלל אבן ירוקה גדלה.
1X
מספר קסטות: 1
מה זה אומר אם הייתה לי אבן בצבע ירוק גדולה בכיס מרה?

ד"ר שמואל אביטל

זה אומר שהייתה אבן ועכשיו גם האבן וגם כיס המרה בחוץ והבראת...


ד"ר שמואל אביטל
מנהל מחלקה כירורגית ב' – המרכז הרפואי מאיר
02/04/2014

אבנים בכיס מרה- עדכון

היי סליחה יש לי עדכון לגביי השאלה הקודמת,
קבלתי עכשיו את התוצאות ואני מצטטת:
הכבד ללא ממצא פוקלי, הסננה שומנית דיפוזית קלה .
כיס המרה מכיל אבן 0.8 ס”מ, ללא סימני דלקת .
דרכי המרה החוץ ותוך כבדיות אינן מורחבות .
הלבלב ללא ממצא גס .
הטחול אינו מוגדל .
שתי הכליות ללא עדות לגוש , אבן או הדרונפרוזיס .
רטרופריטנאום עליון חופשי .
אין נוזל חופשי בבטן

חוות דעתך.
תודה רבה!

ד"ר שמואל אביטל

התשובה נשארת בעינה... אבן שגורמת לכאבים וכדאי לנתח.


ד"ר שמואל אביטל
מנהל מחלקה כירורגית ב' – המרכז הרפואי מאיר
02/04/2014

אבנים בכיס מרה

שלום
אני בת 28, סובלת מזה כשבועיים מכאבי בטן- לסרוגין, בעיקר בצד ימין.
הרופא היפנה אותי לבדיקת US איברים וגילו לי אבן בכיס מרה בגודל של 8 ס”מ.

כיצד עליי לנהוג עכשיו?
אציין שהכאבים שאני סובלת כרגע- הם ניסבלים, זה תוקף אותי פעמיים ביום למשך חצי שעה.
האם כדאי להמשיך ככה?

תודה מראש

ד"ר שמואל אביטל

לא כדאי להמשיך כך.

סביר להניח שהכאבים קשורים לאבן.

מומלץ לעבור ניתוח של כיס המרה. האבן בכיס עשויה לגרום לסיבוכים גם מעבר לכאבים.


ד"ר שמואל אביטל
מנהל מחלקה כירורגית ב' – המרכז הרפואי מאיר
01/04/2014

דלקת בכיס מרה

שלום ד״ר. אני בת 26 חודש וחצי לאחר לידה ולאחר כאבים במותן שמאל ומתחת לחזה והקרנות של הכאבים לגב גילו אצלי דלקת הכיס מרה. עוד מעט אני מסיימת אל הטיפול האנטיביוטי. השאלה שלי מתי אוכל לבצע את הניתוח לכריתת כיס מרה הכי מוקדם לאחר הטיפול. והאם זה מסוכן כי אני מאוד מפחדת

ד"ר שמואל אביטל

כעיקרון מספר שבועות. בד"כ 6 שבועות אך אפשר קודם לכן.


ד"ר שמואל אביטל
מנהל מחלקה כירורגית ב' – המרכז הרפואי מאיר
30/03/2014

אבנים בכיס המרה

שלום:
אני בת 28 בפרואר עשיתי צילום ct גילו אבנים בכיס המרה . האמת אני לא סובלת מהתקפים הם התגלו באקראי. עקב כאב עמום בצד ימין. הרופא חשבה בגלל האבן שהיתה בכליה ימין.
התיעצתי עם כמה רופאים. חלק המליץ על ניתוח וחלק אמר שזה לא דחוף ונתנו לי רווהול.
מה דעתך . אני מפחדת מנתוחים . על מה אתה ממליץ האם יש אנשים בגילי שגלו אצלם אבנים בכיס המרה. אני מודאגת מאוד
תודה

ד"ר שמואל אביטל

במידה ולא סבלת מהתקפי כאבים או דלקות אין סיבה להתנתח. יש כ 70% סיכוי שלא תזדקקי לניתוח בעתיד.


ד"ר שמואל אביטל
מנהל מחלקה כירורגית ב' – המרכז הרפואי מאיר
27/03/2014

בהמשך

שלום
אימי סובלת מכאבי בטן
אחי מספר שרואה אותה במספר אירועי עילפון והקאות
אני יודעת שיש לה אבנים בכיס מרה שעד כה לא גרמו לכאב כזה חד ולסימפטומים כאלו אך כנראה שיהיה צורך להסירן
היא מטופלת בקומדין
האם סימפטומים אלו יכולים להיות קשורים לבנים בכיס מרה
ממה מתחילים ולמי פונים
האם לגסטרו או לכירורג

***זו תשובתך לשאלתי -

יכול להיות.

כדאי לקחת בדיקות דם לאנזימי כבד, ואולטראסאונד. עם זאת צריך להיבדק על ידי רופא משפחה ולהבין בדיוק את הארועים שתיארת לוודא שאין בעיה אחרת.

רציתי לשאול – -

אימי ביצע אולטראסאונד לפני חודש בו היה רשום שיש אבנים קטנות כאשר אתמול ביצעה במיון ונאמר לה שיש לה אבן גדולה שיש להסיר
לשאלתי כיצד יכולה להיות כזו שונות נאמר לי שזה תלוי במי שבודק

אם כך האם יש בדיקה מהימנה ויותר חד משמעית
האם סיטי יכול לעזור ??
תודה על התייחסותך.

ד"ר שמואל אביטל

זה באמת תלוי בבודק ובזמן הבדיקה (לפני או אחרי אוכל).

אין צורך ב סי טי לאבחנה של אבנים.

במידה וחושבים שיתכן ויש בעיה אחרת שמקורה לא באבנים אז כדאי לעשות סי טי.


ד"ר שמואל אביטל
מנהל מחלקה כירורגית ב' – המרכז הרפואי מאיר
21/03/2014

כאבי אבנים ללא אבנים.

שלום.
לפני כחמישה חודשים עברתי ניתוח להוצאת כיס מרה.
היו כאבים לאחריו אך לא כמו של האבנים ולפני כחודש חזרו הכאבים של האבנים!
באחד ההתקפים פניתי לבית חולים ושם עשו לי בדיקת דם ותפקודי הכבד היו גבוהים אך חוץ מזה הכול היה תקין וגם באולטרסאונד לא ראו משהו לא תקין.
שוחררתי עם הפנייה לבדיקת תפקודי כבד חוזרים אך הם עדיין היו גבוהים.
עלי לציין שלפני הניתוח תפקודי הכבד שלי עלו ל900 וליותר.
מה עלי לעשות?
תודה

ד"ר שמואל אביטל

יתכן ומדובר ברסיס אבן בצינורות המרה. במידה והסמפטומים ממשיכים כדאי לבצע בדיקת הדמייה של צינורות המרה (אולטראסאונד אנדוסקופי או MRCP - שזה בדיקת MRI של צינורות המרה.


ד"ר שמואל אביטל
מנהל מחלקה כירורגית ב' – המרכז הרפואי מאיר
21/03/2014

כאבים בצד ימין

יש לי כאבי בצד ימין של הצלם ממש בפינה עשיתי אלטרסאונד וגם irmוגם סקר ומצאו שיש לי מיומה בכבד הרופא טוען שזה לא מה שעושה לי את הכאב אני כל חצי שנה עושה בדיקות כדי להראות אם זה לא גדל וברוך השם לא אבל יש לי כאב בצד השמיני למעלה וגם מדי פעם דקירות מאוד חזקות שבאות מי הגרון עד לאזור הזה של הכאב הייתי מאו רוצה לדעת מה זה ולמי ליהנות תודה

ד"ר שמואל אביטל

המנגיומה בכבד היא חסרת משמעות ואינה גורמת לכאבים.


ד"ר שמואל אביטל
מנהל מחלקה כירורגית ב' – המרכז הרפואי מאיר
15/03/2014

כואב לי בצד ימין ואני משלשלת

אני משלשלת כבר יומיים מרגישה שכול הבטן עובדת רעשים וכואב לי בצד ימין אינני יכולה להגדיר את הכאב עם הקרנה למותן האם זה דלקת כיס מרה
או כבד או?

ד"ר שמואל אביטל

זה לא נשמע כמו אבני מרה ולא כמו בעיית כבד.

כדאי להיוועץ ברופא המשפחה.


ד"ר שמואל אביטל
מנהל מחלקה כירורגית ב' – המרכז הרפואי מאיר
12/03/2014

כאבים כמו של כיב קיבה ואבנים בכיס המרה

שלום רב. יש לי אבנים בכיס המרה שמפריעות לי אך אין כאבים משמעותיים מצד שני אני סובלת מכאבים ברום הבטן מסוג כיב קיבה/אולקוס. האם הכאבים ברום הבטן נובעים מאבנים בכיס המרה או שזה לא קשור לאבנים. אודה על תשובתך.

ד"ר שמואל אביטל

הכאבים עשויים לנבוע מהאבנים. עם זאת כדאי גם לבצע בדיקות של הקיבה (לדלקת) כי זו גם אבחנה אפשרית. הבדיקה המומלצת היא בדיקה לחיידק ההליקובקטר או גסטרוסקופיה.


ד"ר שמואל אביטל
מנהל מחלקה כירורגית ב' – המרכז הרפואי מאיר
10/03/2014

כיס מרה

שלום רב,
בעקבות כאבים חזקים בצד ימין של החזה ובשכמה הימנית , נשלחתי על ידי רופא המשפחה לביצוע לאולטרא סאונד בטן עליונה. ממצאי הבדיקה : כבד-בעל מרקם תקין , טחול-לא מוגדל הומוגני , כיס מרה-מכיל אבנים מרובות דפנותיו אינם מעובים , דרכי מרה-תוך וחוץ כבדיות אינן מורחבות , לבלב- בגודל ומרקם תקין . סיכום :Cholelithiasis
רופא המשפחה ממליץ לי על ניתוח לכריתת כיס המרה .
האם במצב כזה זו האופציה הטובה שקיימת ? יש לציין שאני בן 62 , אף פעם לא נותחתי ולא עברתי הרדמה כללית . אני מהסס מאוד ומתקשה בקבלת החלטה . תודה

ד"ר שמואל אביטל

ההמלצה היא כריתת כיס מרה. אין טיפול חילופי. הסיכוי להתקפים חוזרים ולסיבוכים הוא גבוה... כעיקרון זה לא ניתוח מורכב וניתן לעשות אותו בגישה לפרוסקופית.


ד"ר שמואל אביטל
מנהל מחלקה כירורגית ב' – המרכז הרפואי מאיר
28/02/2014

אי נוחות עם כאבים קלים מעל חצי שנה באיזור בטן עליונה צד ימין מתחת לצלע

שלום רב
כמעט שנה אני סובל מאי נוחות עם כאבים קלים באיזור בטן עליונה צד ימין מתחת לצלע, זה מחמיר יותר שאני נתון למצב של לחץ או עצבים, זה הפך להיות דבר שבשגרה וזה ללא ספק הורס לי את איכות החיים SOS !!!
חשוב לציין שעברתי בדיקת קולונוסקופיה MRI בטן ולאחרונה גסטרוסקופיה שמבדיקה זו לקחו לי ביופסיה שעד ליום זה אין תשובה. אני בחור בן 30 רחוק מלסבול מעודף משקל (רזה) , לא מרבה לעשות פעילות גופני. יש לי היסטוריה במשפחה של סרטן הלבלב. דוקטור אני משווע לדעת האם אתה יכול לעזור לי לפתור או לפחות למקד את הבעיה ממנה אני סובל. תודה בני

ד"ר שמואל אביטל

קשה להגיד מה הסיבה למה שתיארת. וחשוב לדעת אם ממצאי ה MRI היו תקינים . האם בוצע אולטראסאונד לוודא שאין אבנים בכיס המרה ?

חשוב לראות מה הייתה תשובת הביופסיה מהקיבה . במידה והייתה ביופסיה חיובית לחיידק הליקובקטר יש לזה טיפול טוב.


ד"ר שמואל אביטל
מנהל מחלקה כירורגית ב' – המרכז הרפואי מאיר
23/02/2014

בת 49 האם לנתח ולהוציא כיס מרה?

גילו לי לפני כ12 שנה אבן אחת בגודל כמעט 2 ס״מ בכיס המרה. לא היו לי כאבים ובבדיקות us דרכי המרה והכבד אינן מוגדלות. לפני כשלוש שנים חוויתי אחרי אכילה כאבים בצד ימין ובבדיקת us התגלתה אבן נוספת קטנה. מאז לא חוויתי כאבים. בימים האחרונים חוויתי במשך מספר ימים בטן נפוחה הרבה גזים בחילה וצואה רכה צהובה חוסר תאבון ללא כאבים מידי פעם כאב מעומעם בצד ימין שאלתי האם צריך לנתח?

ד"ר שמואל אביטל

כעיקרון הגישה היא לנתח כאשר יש אבני מרה סמפטומטיות. להערכתי יתכן ויש קשר בין הסמפטומים לבין האבנים כך שכדאי לשקול התערבות כירורגית.


ד"ר שמואל אביטל
מנהל מחלקה כירורגית ב' – המרכז הרפואי מאיר
22/02/2014

טיפולים אלקנטיביים לבעיית אבנים בכיס המרה, כמו דיאטה והתנהגות

האם ניתן לטפל באמצעות חליטת צמחים או מזון מסוים להמסת אבנים בכיס המרה?

ד"ר שמואל אביטל

ממש לא. אין דרך ידועה להמיס אבני מרה. במידה והאבנים סמפטומטיות יש צורך בכריתת כיס המרה.


ד"ר שמואל אביטל
מנהל מחלקה כירורגית ב' – המרכז הרפואי מאיר
20/02/2014

כאבי בטן מתחת לחזה ועצירות נוראית!

בתאריך 20.1.14 עברתי ניתוח להסרת כיס מרה בלפרסקופייה.
כמעט למן הימים הראשונים שלאחר הניתוח סובלת מכאב בטן’בחלק האמצעי מתחת לחזה,
המלווים בעצירות קשה, גזים, וחוסר יכולת ליציאה טבעית. לכן נעזרת בכדורים מצמחים.
גם לאחר שמצליחה לתת צואה עם הכדורים, כאב הבטן לא פוסק וסובלת גם מחוסר תיאבון.

ד"ר שמואל אביטל

לפעמים יש תופעה חולפת של עצירות אחרי ניתוח לפרוסקופי. ממליץ להשתמש בתכשירים נוגדי עצירות ולאכול כלכלה עשירה בסיבים עם שתייה מרובה.


ד"ר שמואל אביטל
מנהל מחלקה כירורגית ב' – המרכז הרפואי מאיר
19/02/2014

נתוח כריתת כיס המרה

שלום ד”ר,האם אתה מנתח גם באסותא ת”א או ראשל”צ דרך קופ”ח מכבי?

ד"ר שמואל אביטל

כן. דרך מכבי זהב.


ד"ר שמואל אביטל
מנהל מחלקה כירורגית ב' – המרכז הרפואי מאיר
11/02/2014

עהרתי ניתוח כיס מרה לפני 4 חודשים

שלום, אני בת 17 ולפני 4 חודשים אני עברתי ניתוח כריתת כיס מרה. בשבועיים האחרונים אני סובלת מכאבים עזים במקום שבו הנה כיס המרה)כמו שהרגשתי בהתקפים שהיו לי). בנוסף כל דבר שאנע אוכלת גורמים לי לבחילות והקאות. האם זה נורמאלי? ואם לא מה אפשר לעשות?

ד"ר שמואל אביטל

זו לא תופעה אופינית ואת צריכה להיבדק. ממליץ על בדעקת כירורג, אולטראסאונד בטן ובדיקת דם לתפקודי כבד.


ד"ר שמואל אביטל
מנהל מחלקה כירורגית ב' – המרכז הרפואי מאיר
07/02/2014

כאב ועצירות

שלום עברתי לפני כעשר שנים ניתוח להוצאת כיס המרה עקב אבנים, אולם עדיין יש לי כאבים מידי פעם בצד ימין ועצירות האם יש קשר או לבדוק מחלות אחרות” תודה עליזה

ד"ר שמואל אביטל

לא סביר שיש קשר בוודאי לא לעצירות. ממליץ לבדוק כיוונים אחרים.


ד"ר שמואל אביטל
מנהל מחלקה כירורגית ב' – המרכז הרפואי מאיר
05/02/2014

שלושה פוליפים בגודל של חצי ס”מ בכיס מרה

ד”ר שמואל אביטל,
תודה על תשובתך.

האם יש אפשרות שהבחילות נובעות ממצב סוכר לא מאוזן?היא מטופלת בכדורים לסוכר ובדיקת ההליקובקטור יצאה שלילית.
האם מומלץ לחזור על הבדיקה?

ד"ר שמואל אביטל

בהקשר זה ממליץ להיוועץ עם רופא המשפחה.


ד"ר שמואל אביטל
מנהל מחלקה כירורגית ב' – המרכז הרפואי מאיר
04/02/2014

אבנים בכיס המרה

בהמשך לתשובתך אני מבינה שבכל המקרים יהיו כאבים בבטן ובנוסף יכול להתפתח או חום או צהבת. אודה לך אם תוכל לאשר לי שהבנתי. תודה רבה

ד"ר שמואל אביטל

הבנת נכון.


ד"ר שמואל אביטל
מנהל מחלקה כירורגית ב' – המרכז הרפואי מאיר
02/02/2014

ממצא אקוגני

שלום רב ,
אני בת 31 סובלת מזה שבועיים מכאבים חזקים בצד ימין זה התחיל מכאבים מהטבור שלאחר מכן התמקמו בצד ימין של הבטן והגב בדיקות שתן העלו עקבות דם התרבית שלילית וכ 500 ליקוציטים בבדיקת רנטגן ראו גזים ובבדיקת אולטרסאונד גילו ממצא אקוגני דבוק לדופן הפנימי של כיס המרה בגודל 0.6
אני מטופלת על ידי משככי כאבים ואנטיביוטיקה בנוסף קיבלתי 2 זריקות להקלה בכאב ועירוי נוזלים
הרופא המטפל חושב שלמרות הממצאים זה יושב בכיליה וקיבלתי הפניות לאורולוג וכירורג
אשמח לקבל עוד חוות דעת והאם במקרה כזה שהכאבים לא מרפים יש צורך בניתוח

תודה מראש

ד"ר שמואל אביטל

סביר להניח שזה קשור לכליות ולא לכיס המרה.

ממליץ המשך החלטות אצל אורולוג. אין צורך בכיס מרה ">ניתוח כיס מרה.


ד"ר שמואל אביטל
מנהל מחלקה כירורגית ב' – המרכז הרפואי מאיר
28/01/2014

אבנים בכיס מרה וניתוח שרוול

אני עומדת לעבור בעוד כחודש וחצי ניתוח שרוול. במסגרת הבדיקות התגלו בus בטן 2 אבנים גדולות בכיס המרה (2.4 ס”מ ו1.8 ס”מ) ובנוסף עוד מס’ אבנים קטנות. רופאת המשפחה המליצה לשלב בניתוח השרוול גם ניתוח להוצאת כיס מרה שכן האבנים גדולות מאוד ועלולות לגרום לסבל גדול במידה ויתקעו. כמו כן, ציינה שלעיתים בשל ירידה גדולה במשקל האבנים עלולות לגרום לכאב (נכון לכרגע אינני סובלת מכאבים בשל האבנים). התייעצתי עם הכירורג שאמור לנתח אותי את ניתוח השרוול והוא אמר להפתעתי שלא יוציא גם את כיס המרה מכיון שאינני סובלת מהאבנים ולכן אין סיבה לגעת בכיס המרה. האם זוהי החלטה נכונה? האם לא עדיף למנוע כרגע ניתוח עתידי שישנו סיכוי סביר שאזדקק לו בעיקר בשל הירידה במשקל והקשר שלה לכאבים בשל אבנים בכיס המרה? מה לעשות?

ד"ר שמואל אביטל

כעיקרון שתי האופציות אפשריות. היום בד"כ מנתחים שרוול ללא כריתת כיס המרה גם אם יש בו אבנים. בתנאי שאין סמפטומים.

במקרים מסוימים כמו שלך כאשר ישנן אבנים רבות טגדולות ניתן לשקול הסרת הכיס בזמן הניתוח שרוול .


ד"ר שמואל אביטל
מנהל מחלקה כירורגית ב' – המרכז הרפואי מאיר
27/01/2014

פוליפים בכיס מרה

שלום דוקטור! אני בהריון 14 שבעות. יש לי פוליפים בגודל של 9 ממ בכיס המרה.רציתי לדעת עם כידאי לנתח בזמן הריון יש פחד שה פוליפים לא יגדלו.

ד"ר שמואל אביטל

אם את בהריון כדאי לחכות עד תום ההריון.


ד"ר שמואל אביטל
מנהל מחלקה כירורגית ב' – המרכז הרפואי מאיר
24/01/2014

תודה על התשובה אבל עדיין לא ברור לי

אנסה לשאול זאת אחרת… במאמר למעלה כתוב ואני מצטט “תחושת הכאב בחזה מופיעה בדרך כלל אחרי אכילת מזונות שומנים במיוחד, ומופיעה כמעט תמיד בלילה. “
כתוב מופיעה כמעט תמיד בלילה – זה נכון ואפילו מופיעה עוד לפני ששוכבים לישון, זה מאוד מעניין אותי לדעת מה הסיבה שזה דווקא בלילה מכיוון שאני אוכל אוכל שומני ביום ולא קורה לי כלום, אבל אם אני אוכל את אותו האוכל בערב רוב הסיכויים שזה יוביל להתקף. אשמח לקבל תשובה או הפנייה למקור שבו אמצא תשובות

ד"ר שמואל אביטל

אני לא משוכנע מה הסיבה. אנסה לברר...


ד"ר שמואל אביטל
מנהל מחלקה כירורגית ב' – המרכז הרפואי מאיר
23/01/2014

מדוע התקפי הכאבים קורים תמיד בשעות הערב והלילה

יש לי אבנים בכיס המרה, היו לי מספר התקפים בשנתיים האחרונות, בהפרש של חודשים בינהם, היו כאבים ללא בחילות או הקאות, שחלפו לאחר מספר שעות, זה קרה תמיד לאחר אכילת אוכל שומני בשעות הערב.
השאלה שלי מדוע כאשר אוכלים אוכל אפילו יותר שומני בשעות היום ללא שום בעיה, אבל בשעות הערב הסכנה גדולה הרבה יותר, מדוע, מה קורה בערב שלא קורה במשך היום?

שאלה שנייה, שמתי לב שאם אני ישן על צד שמאל, זה עוזר לי במניעת ההתקפים, האם ידוע לכם אם זה נכון גם מדעית?

ד"ר שמואל אביטל

לגבי שעות היום אני לא מכיר קשר כזה. יתכן ובערב אכלת יותר ?

אין קשר בין צד השינה והתחלת התקף


ד"ר שמואל אביטל
מנהל מחלקה כירורגית ב' – המרכז הרפואי מאיר
18/01/2014

אבנים בכיס מרה לאשה בהריון

שבוע טוב! ב”ה אישתי בהריון, חודש שביעי, יש לה אבנים בכיס המרה והרופאים אמרו כי רק אחרי ההריון יהיה אפשר לנתח. ביניתיים היא מקפידה על תפריט דל שומן שהדיאטנית נתנה לה. הבעייה היא שיש לה כאבים חזקים.. היא לוקחת ספסמלגין ו/או פאפאברין אך זה לא תמיד עוזר והיא כבר הייתה מס’ פעמים בבי”ח. שאלתי היא מה ניתן לעשות בכדי לשפר את המצב? תודה מראש…

ד"ר שמואל אביטל

בשלב כזה של ההריון כדאי אם אפשר (כאשר מדובר בכאבים ולא בדלקת) לנסות ולדחות את הניתוח לאחר ההריון. בנתיים להשתמש במה שיש כנגד כאבים...


ד"ר שמואל אביטל
מנהל מחלקה כירורגית ב' – המרכז הרפואי מאיר
17/01/2014

צרבת חזקמ עם הקרנה לגב

שלום דר
כבר חודש יש לי צרבת חזקה . קיבלתי ניקסיום פעמיים ביום וזה לא עוזר. עשיתי בדיקת גאסטרו הכל תקין . בדיקת נשיפה הכל תקין. ידוע לי על פוליפ בכיס מרה שגודלו היה 0,6 . וגדל ל 0,9 . הפולים באיזור הפונדוס . יש לי גם חול בכיס מרה . האם הצרבת קשורה לזה????

ד"ר שמואל אביטל

הצרבת אינה קשורה לכיס המרה. מומלץ להיוועץ שוב עם הגסטרואנטרולוג


ד"ר שמואל אביטל
מנהל מחלקה כירורגית ב' – המרכז הרפואי מאיר
24/12/2013

כריתת כיס מרה

שלום,
לפני כמה שנים כרתו את כיס המרה בעקבות אבנים.
הניתוח היה הכרחי, לאחר שנמנעתי מזה, מאחר והמצב היה דלקתי וחמור.
שאלתי היא: האם לגוף ללא כיס מרה יש נטית יתר להשמנה?
אני בת 41, עם עודף של 20 ק”ג.

ד"ר שמואל אביטל

כעיקרון כריתת כיס המרה לא גורמת להשמנה. אנשים שסבלו קודם לניתוח מכאבים אחרי אוכל מתחילים יותר לאכול אחרי הניתוח בגלל שאין כאבים... ואז עשויים לעלות במשקל


ד"ר שמואל אביטל
מנהל מחלקה כירורגית ב' – המרכז הרפואי מאיר
20/12/2013

אבנים בכיס המרה

הינני בת 64 וזה שנים אני יודעת על אבנים מרובות בכיס המרה אך לא היו לי התקפים של כאבים חזקים. לאחרונה יש לי כאב ולחץ מתון וכמעט תמידי בבטן העליונה בצד ימין, באולטאסאונד חוזר לא מציג דרכי מרה מורחבות או מודלקות , אך כל פעם שאני מתלוננת על המיחושים כל רופא אומר להסיר את כיס המרה , איך אדע בודאות שהכאבים אמנם מכיס המרה ולא מסיבה אחרת שהרי אין לי התקפי כאבים חזקים. אך סובלת מאוד מנפיחות וגאזים.

ד"ר שמואל אביטל

יתכן והכאבים קשורים לכיס המרה ולעיתים קשה לוודא. במקרים כאילו כאשר לא מוצאים סיבה אחרת מומלץ להסיר את כיס המרה ולקוות שזו הייתה הסיבה....


ד"ר שמואל אביטל
מנהל מחלקה כירורגית ב' – המרכז הרפואי מאיר
15/12/2013

כאבים מתחת לצלעות שמקרין לגב צואה בהירה

יש לי כאבים חזקים מתחת לצלעות בצד ימין שמקרין לגב צואה בהירה ושתן צהוב מה אני צריכה לעשות?

ד"ר שמואל אביטל

רצוי להיבדק על ידי רופא לבצע בדיקות דם (תפקודי כבד) ואולטראסאונד


ד"ר שמואל אביטל
מנהל מחלקה כירורגית ב' – המרכז הרפואי מאיר
05/12/2013

המון אבנים קטנות בכיס המרה

שלום. בעקבות שלשולים מתמשכים כבר 5 חודשים גילו לי המון אבנים קטנות בכיס המרה. לאחר בדיקה של קולונוסקופיה וגסטרוסקופיה אמרו שהכל תקין. בנוסף הנטורפט אומר שניתן להוציא את האבנים לאחר תזונה נקינה משומן. הוא יתן לי כדור מסיים שבו יש שומנים ואז הוט מוציא את האבנים בצואה. האם זה באמת אפשרי?

ד"ר שמואל אביטל

דיאטה לא תעזור להיעלמות האבנים. כעיקרון ברגע שמופיעות אבנים הן לא נעלמות.

עם זאת, אני לא חושב שלשילשולים יש קשר לאבנים בכיס המרה ולכן אין צורך גם לא בטיפול קונבציונלי לאבנים.


ד"ר שמואל אביטל
מנהל מחלקה כירורגית ב' – המרכז הרפואי מאיר
16/11/2013

מלא אבנים קטנות בכיס המרה

שלום.אני בת 27 וחודש לאחר לידה התחלתי לשלשל והיום אני משלשלת 4 חודשים. עשו לי אולטרסאונד וגילו שיש לי הרבה אבנים קטנות בכיס המרה. רציתי לדעת איך מטפלים בזה? והאם זה קשור לשלשולים (לא כואב לי בצד ימין) והאם הטיפול חייב להיות בניתוח. בנוסף האם יש דברים שאני חייבת להפסיק לאכול?(בנוסף עושים לי קולונוסופיה).

ד"ר שמואל אביטל

אין קשר בין האבנים לבין השלשולים .

אין צורך בטיפול באבנים שאינן גורמות לכאבים.

ממליץ כמובן לעבור בירור בעניין השלשולים .

אפשר להתחיל אצל רופא המשפחה ובהמשך אם צריך אז אצל גסטרואנטרולוג


ד"ר שמואל אביטל
מנהל מחלקה כירורגית ב' – המרכז הרפואי מאיר
13/11/2013

אבנים בכיס מרה בבן 79 וחצי

אבי בן 79 + 4 חודשים. עבר ניתוח מעקפים לפני 17 שנה. הגיע לרופאת משפחה עם תלונות על כאבי בטן חזקים.
נשלח לצילום אולטרא סאונד של אברי הבטן.
התשובות:”כיס מרה- בגודל תקין, דופן מעובה. הודגמו מס’ אבנים קטנות באורך עד 2.2 ס”מ. דרכי המרה- אינן מורחבות.”
“כליה שמאלית- בגודל ומבנה תקינים, פרנכימה מעט דלה. ללא עדות לאבנים או להדרונפרוזיס, אין לראות גושים. הודגמה ציסטה פשוטה באורך 1.3 ס”מ.”
שאלותי:
1-האם אפשר להמנע מניתוח? בגילו?
2-האם הניתוח הכרחי?
3-האם לא מוציאים את האבנים אלא מוציאים את כל כיס המרה?
4-בין שאר התרופות שלוקח ללב, ללחץ דם ולסכרת אבי נוטל גם קרטיה=אספירין . אני מבינה שהאספירין מדלל את הדםץ אם כך מה ההשלכות של ניתוח כזה על אדם שלוקח אספירין?
5-האם יתכן שהכאבים הם ממקור אחר כגון הכליה? ראה תוצאות האולטרא סאונד של הכיליה הר”מ.
6- כמה דחוף הניתוח? האם יש סכנה בהמתנה?
מאז הכאב החריף אבי המשיך לסבול מכאבים ואז הוא לוקח לנטון ואומר שזה עוזר לו. מה דעתך, ד”ר?
תודה על תשובותיך וסליחה על השאלות הרבות הנובעות מדאגה לאב יקר…

ד"ר שמואל אביטל

1. זה נראה כמו דלקת בכיס המרה על רקע אבנים ולמרות גילו מומלץ ניתוח

2. כעיקרון ניתוח הכרחי במידה ואינו סובל ממחלות קשות המונעות הרדמה שלו

3. מוציאים את כל כיס המרה

4. כעיקרון מומלץ להפסיק אספירין סביב הניתוח. עם זאת בחולי לב ניתן להמשיך אספירין גם סביב הניתוח ללא סיכון משמעותי לדימום

5. לא סביר שהכאבים ממקור אחר

6. הניתוח לא דחוף אבל כדאי בהקדם

7.שימשיך עם לנטון


ד"ר שמואל אביטל
מנהל מחלקה כירורגית ב' – המרכז הרפואי מאיר
10/11/2013

אבנים בכיס המרה בשנית

אני עמרם, בן 65. עברתי לפני 5 שנים ניתוח לכריתת כיס המרה בעקבות אבנים בכיס המרה גדולות מהנורמל. לפני חודש חזרו לי הכאבים שהיו מופיעים לי לפני הניתוח ואני ממש מודאג שיש לי שוב אבנים בכיס המרה. מה זה אומר? האם יכול להיות שכיס מרה ">ניתוח כיס מרה ">ניתוח כיס המרה לא הצליח? או שחלילה היתה רשלנות רפואית? אשמח לעזרה

ד"ר שמואל אביטל

ברגע שכיס המרה הוסר הוא לא חוזר.

עם זאת יתכנו לעיתים אבנים בצינורות המרה או בעיות אחרות.

ממליץ ביצוע אולטראסאונד מכוון לכבד ודרכי מרה ובדיקה לתפקודי כבד


ד"ר שמואל אביטל
מנהל מחלקה כירורגית ב' – המרכז הרפואי מאיר
04/11/2013

אבני כיס מרה – איבחון

בבדיקות אולטרה סאונד שעשיתי , לא “רואים” את כיס המרה. הרופא אמר שהוא מוסתר ע”י איבר אחר שיש בו אוויר. לכן המליצו לי CT או MRI . ל CT יש אפשרות לקבל טופס 17 , אבל היא בדיקה עם מידה של נזק בלתי הפיך בגלל הקרינה הרבה . הMRI יקר והקופה ספק אם תאשר לי.
האם קיימת דרך אחרת לוודא שהכאבים שלי בבטן עליונה ימנית ,באים מכיס המרה ? ואם אין דרך אחרת , איזו בדיקה ברורה יותר בין הCT ל MRI ? בכבוד רב ובתודה מראש , מאיר שטרן.

ד"ר שמואל אביטל

ניתן פשוט לחזור על אולטראסאונד...

במידה ואכן בעייתי ממליץ על סי טי . סי טי חד פעמי אינו בעייה כל כך גדולה מבחינת קרינה.


ד"ר שמואל אביטל
מנהל מחלקה כירורגית ב' – המרכז הרפואי מאיר
04/11/2013

אבן בכיס מרה

שלום,
בת 30. בריאה בד”כ. בבדיקת US שגרתית נתגלתה אבן בגודל 0.7 ס”מ בכיס מרה. אינני סובלת מכאבים.
אני מנסה להכנס להריון. האם יש צורך בפעולה כירורגית או טיפול כל שהוא גם אם אינני סובלת מכאבים מחשש שאקבל התקף במהלך ההריון ואזדקק לניתוח?
תודה רבה

ד"ר שמואל אביטל

אין שום צורך בפעולה כירורגית.

במקרים רבים אבנים נשארות לא סמפטומטיות במשך כל החיים.

הריון עתידי לא מהווה הורייה לכריתת כיס מרה בשל אבנים לא תסמיניות.


ד"ר שמואל אביטל
מנהל מחלקה כירורגית ב' – המרכז הרפואי מאיר
04/11/2013

הוצאת הנקז מכיס המרה

חזרתי מאשפוז באיכילוב בגין דלקת חריפה של כיס המרה. הנקז עדיין מחובר אלי. הוא סגור. עלי לבוא להוצאת הנקז ואני מאד חוששת מכאבים חדים שייגרמו לי עקב הוצאתו. הכנסת הנקז היתה מלווה בכאבי תופת ונשארה בי טראומה רצינית. איך שולפים את
הנקז? בשליפה אחת מהירה או לאט לאט?

ד"ר שמואל אביטל

בד"כ בשליפה אחת וזה לא מאוד כואב.

במקרים רבים מןוציאים את הנקז בזמן הניתוח של כריתת כיס המרה ואז גם לא מרגישים....


ד"ר שמואל אביטל
מנהל מחלקה כירורגית ב' – המרכז הרפואי מאיר
01/11/2013

האם אפשר לערוך ניתוח להוצאת כיס המרה במצב בו הדלקת היא בתווך הנורמה?

שלום רב,
אמי בת 54 השתחררה לאחרונה מאשפוז של מספר ימים בעקבות מה שהגדירו הרופאים כחול בכיס המרה, שהתפתח לדלקת חמורה.
לאחר טיפול אנטיביוטי דרך הוריד של מספר ימים היא שוחררה להמשך טיפול אנטיביוטי דרך כדורים.
כרגע הדלקת היא בתווך הנורמאלי אך הכאבים עדיין בלתי נסבלים.
האם ניתן לטפל/לנתח אותה בהקדם האפשרי?
תודה מראש,

ד"ר שמואל אביטל

כעיקרון כדאי לחכות מספר שבועות ולתת לדלקת להרגע לחלוטין ואז לנתח.

עם זאת במידה והכאבים והסבל אינו בסימן של שיפור ניתן לשקול ניתוח מ קדם יותר.

בשלב זה ממליץ להמשיך עם האנטיביוטיקה ולראות אם יש שיפור.


ד"ר שמואל אביטל
מנהל מחלקה כירורגית ב' – המרכז הרפואי מאיר
29/10/2013

אבנים בכיס מרה לאחר ניתוח מעקף קיבה

עברתי ניתוח בריאטרי של מעקף קיבה וכחודשיים לאחריו גילו לי באולטראסאונד שאני לוקה באבנים בכיס מרה.
אני אמורה לתרום כליה לבעלי לכן עברתי את הניתוח לירידה במשקל
האם יש טיפול לאבנים בכיס מרה, כריתה, ניתוח או טיפול תרופתי
והאם העדר טיפול עלול להפריע או להקשות על תרומת כלייתי לבעלי
תודה על משוב

ד"ר שמואל אביטל

במידה והאבנים גורמות לכאבים או סמפטומים אחרים כדאי לטפל. (הטיפול הוא כריתת כיס מרה בגישה לפרוסקופית). במידה וזה ממצא מקרי ואין לך תלונות הקשורות לכיס המרה אין צורך לטפל באבנים . ולא תהיה מניעה לבצע את ניתוח תרומת הכליה.


ד"ר שמואל אביטל
מנהל מחלקה כירורגית ב' – המרכז הרפואי מאיר
29/10/2013

תחלואה ומוות אחרי ניתוח כיס מרה

הבנתי שלא תמיד עושים ניתוח להוצאת כיס מרה כי אחרי הניתוח התחלואה והמוות גבוהים
תודה מראש

ד"ר שמואל אביטל

שלום רב

אני לא יודע מהיכן הבנת את המידע הזה - אבל הוא בפירוש לא נכון.

התחלואה והתמותה לאחר ניתוח כיס מרה הינם מזעריים


ד"ר שמואל אביטל
מנהל מחלקה כירורגית ב' – המרכז הרפואי מאיר
25/10/2013

חשש

שלום לאמא שלי היה חש לגידול הלבלב עם ממצאים בכבד אמא עברה ביופסית הכבד ובתשובת ביופסיה יצא כבד שומני עם בביופסיה לא מראה על סרטן יכול להיות ששוב יעשו ביופסיה אני מאוד מודאגת ופוחדת אמא שלי מרגישה חום פנימי בצד שמאל וזה ממש מפריע לה החום בא והולך מה זה יכול להיות

25/10/2013

נמק בכיס המרה

אני בת 35 לפני לפני כשבועיים וחצי עברתי ניתוח לכריתת כיס המרה עקב אבנים, והבדיקה הפתלוגית הראה שזה היה מאד דלקתי עם נמק, (מעניין שלא חשתי בכאבים יוצאי דופן לפני הניתוח מלבד התקפה אחת קשה חצי שנה לפני הניתוח, שטופל באנטיביוטיקה דרך הווריד באשפוז בית החולים) הכאבים שהיו לי לפני הניתוח היו עמומים ושקטים כולל כאבי גב.
לאחר הניתוח עברתי מספר התקפות קשות של כאבים איומים והרופא אמר שיתכן שזה בגלל אבנים שחדרו למקומות אחרים וצריך לראות (עפ”י בדיקות הדם) אם זה משתפר כי יתכן שזה ייצא לבד. בינתיים הכאבים החזקים כבר עברו, אבל התופעות שהיו לי בתחילת שבוע הם כך: כאבים עמומים, עייפות כל הזמן, שתן כתום כהה, דומה לאדום, גרדת איומה בכל הגוף, הדבר היחיד שהשתפר מכל התופעות האלו זה השתן – הבדיקות דם שעשיתי לפני כמה ימים הראו שהתפקודי הכבד שלי ממש לא תקינים. ובבדיקות שעשיתי היום יש שיפור ניכר אבל זה עדיין לא תקין,
הרופא המנתח אמר שאם זה ימשיך במגמת שיפור זה אז התופעות יחלפו ולא יידרש טיפול נוסף, וזה יסתדר לבד. ואם לא יסתדר עד חודש אז יעשו איזשהו טיפול בגסטרו (צינתור פנימי עם שטיפה שנעשה תוך כדי בדיקה תחת טשטוש – שאינני זוכרת את השם המדוייק).
אני כותבת לך הכל כי אני קצת מודאגת ואני רוצה לדעת מה חוות דעתך על זה, האם יש משהו שעלי לעשות או שאני באמת יכולה להשאיר המצב כך ולהמתין?

ד"ר שמואל אביטל

להערכתי הרופא המטפל שלך צודק ובשלב זה כדאי לחכות אם יש שיפור קליני ושיפור בתפקודי הכבד. עם זאת ניתן בהחלט לשקול גם בדיקה של צינורות המרה עם MRI . זה נקרא MRCP . או בדיקת צינורות אצל גסטרואנטרולוג הנקראת EUS - אולטראסאונד של הצינורות דרך מכשיר המוכנס דרך הפה.


ד"ר שמואל אביטל
מנהל מחלקה כירורגית ב' – המרכז הרפואי מאיר
20/10/2013

אבנים בכיס מרה

אני בת 62 ויש לי לפחות פעם עד
פעמים כאבים בצד ימין מכוון הצלעות בגב לכיוון הבטן העליונה כב חזק שקשה לי אפילו לנשום ולא אחת הייתי במיון ומעולם לא חשבו לעשות בדיקה הקשורה בכיס מרה

ד"ר רון גרינברג

שלום רב

זה מאוד מפתיע - אחת הבדיקות הזמינות והקלות ביותר זה אולטרא סאונד של הבטן.

לכן - בהחלט יש מקום לבצע את הבדיקה הזו במצב שאת מתארת.


ד"ר רון גרינברג
רופא בכיר במרכז הרפואי ת"א ע"ש סוראסקי,
16/10/2013

אבנים בכיס מרה

שלום, אמא שלי נכה ב- 100% נכות, ויש לה אבנים הכיס מרה. האם כדי לעשות את הניתוח?

ד"ר רון גרינברג

שלום רב

השאלה היא מהי הנכות שלה ומה האבנים מפריעות לה.

אם היא סובלת מכאבים מהאבנים או דלקת או צהבת - יתכן כי אין ברירה

יש לשקול את העינין לגופו לאחר שנדע ממה אמך סובלת, מהי רמת הסיכון בניתוח, ומהן הסכנות שגורמות האבנים


ד"ר רון גרינברג
רופא בכיר במרכז הרפואי ת"א ע"ש סוראסקי,
12/10/2013

כיס המרה

יש לי נפיחות בטנת לאחר כל ארוחה המעיקה עלי וכן גזים רבים מה אני אמורה לאכול על מנת למנוע את המצב ? חלפו חמש שנים מאז הניתוח להסרת כיס המרה.

ד"ר שמואל אביטל

אני לא סבור שיש קשר בין הניתוח לסמפםטומים שתיארת

ייתכן שמדובר בתסמונת "מעי עצבני". בכל מקרה ממליץ להיוועץ בשלב ראשון בגסטרואנטרולוג ובהמשך בדיאטנית.


ד"ר שמואל אביטל
מנהל מחלקה כירורגית ב' – המרכז הרפואי מאיר
09/10/2013

סימפטומים של אבנים בכיס מרה

הי,
אובחנו אצלי אבנים בכיס מרה, מקריאת המאמר, אני לא מבינה אם יש לי דלקת או לא. יש לי נדידה של אבן לפתח כיס המרה, כאבים בגב בין השכמות, בחילות, צואה בהירה,שתן כהה וערך בילירובין 5, ויש לי גם כאבים עזים באיזור הקיבה שלא עוברים ללא משכך כאבים, אבל אין לי חום ולחץ הדם שלי דווקא גבוה עכשיו כשהכאבים בשיאם. האם זו דלקת?

ד"ר רון גרינברג

שלום רב

לפי התאור שלך  - בהחלט יש מצב המצריך אשפוז וטיפול, ישנה כנראה חסימה של צינורות המרה על ידי אבן.

זה מצב שגורם לעלייה בלחץ בדרכי המרה - ומתייחסים אליו כמו דלקת.


ד"ר רון גרינברג
רופא בכיר במרכז הרפואי ת"א ע"ש סוראסקי,
09/10/2013

האם הוצאת כיס המרה גורם להשמנה ?

והאם צריך לקחת תרופה באופן קבוע אחרי הוצאת כי המרה ?

ד"ר רון גרינברג

שלום רב

לא, אין צורך לקחת תרופות באופן קבוע לאחר הוצאת כיס המרה.


ד"ר רון גרינברג
רופא בכיר במרכז הרפואי ת"א ע"ש סוראסקי,
08/10/2013

פגיעה בצינור כיס המרה

אבי בן 81 עבר ניתוח להסרת כיס המרה הניתוח הסתבך והמנתח פגע בצינור הראשי.לפי ניסיונכם מה ההשלכות של פגיעה כזו והאם הוא יחלים ? תודה מראש
אילן שלום

ד"ר שמואל אביטל

זו פגיעה לא סמפטית. עם זאת תלוי מה היקף הפגיעה וכיצד טופל. במידה וזו פגיעה קטנה שטופלה בהכנסת סטנט בלבד סביר שהמהלך יהיה תקין. במידה ומדובר בחיתוך מלא שהצריך חיבור ללולאת מעי לצינור המרה הראשי ההתאוששות איטית יותר אך אין סיבה שלא יחזור לפעילות וחיים רגילים. עם זאת הוא עשוי לסבול מדלקות חוזרות בצינורות המרה בעתיד אך לא בהכרח.


ד"ר שמואל אביטל
מנהל מחלקה כירורגית ב' – המרכז הרפואי מאיר
06/10/2013

ניתוח להסרת כיס מרה כשיש דלקת

שלום רב בעלי עבר ניתוח להוצאת כיס מרה עם אבן ודלקת, בהתחלה רצו לתת אנטיוביטק ולעשות מאוחר יותר את הניתוח, אך בגלל הכאבים ניתחו עם הדלקת. רציתי לדעת מה הסיכונים לניתוח כזה? ומה משמעות ״ נעשו הרבה שטיפות בטן״ בדוח שחרור מהביח״ ,
בנוסף צויין שכיס המרה היה כבר בשלבי נמק ,
האם יכולים להיות סיבוכים לאברים הנוספים או בכלל בגלל הדלקת או מצב כיס המרה?
תודה על התשובה

ד"ר רון גרינברג

שלום רב

באופן עקרוני אם הניתוח עבר חלק - אז לא צפויה כל בעיה לאחר הניתוח.

לעיתים הדלקת יכולה לגרום לפיזור של חיידקים במקום ולכן ניתנה אנטיביוטיקה.


ד"ר רון גרינברג
רופא בכיר במרכז הרפואי ת"א ע"ש סוראסקי,
עמוד 1 מתוך 41234

שאלות נוספות בנושא: אבנים בכיס המרה
