אבנים בכיס המרה

אבנים בכיס המרה מהוות את המחלה הנפוצה ביותר של כיס המרה, תופעה זו תוקפת כרבע מהאוכלוסיה בעולם המערבי בשלב כלשהו בחייהם. הטיפול המקובל בימינו הוא ביצוע ניתוח כיס מרה, ניתוח שהפך בשנים האחרות לפשוט הרבה יותר מבעבר, כתוצאה משימוש בשיטת הניתוח הלפרוסקופית – שיטה מתקדמת המאפשרת הסרה של כיס המרה בשלמותו, ללא הצורך בפתיחת הבטן.

ד”ר שמואל אביטל מתראיין בנושא אבנים בכיס המרה בתוכניתו של פרופ’ רפי קרסו

מהן אבנים בכיס המרה וכיצד הן נוצרות?

המחלה הנפוצה ביותר שמאפיינת את כיס המרה היא היווצרות “אבנים” בתוכו, מחלה זו נקראת כולליתיאזיס. לעיתים נוצרת אבן גדולה אחת ולעיתים נוצרות מספר אבנים קטנות. גודל האבנים יכול לנוע בין מילימטר בודד למספר סנטימטרים.

כשלושה רבעים מהאבנים שנוצרות בכיס המרה מורכבות בעיקר מכולסטרול. נוזל המרה הוא נוזל שמופרש מהכבד, והוא מכיל תערובת של מספר חומרים, בהם כולסטרול, אשר מאפשרים התמוססות של שומן. לעיתים, אותם ריכוז החומרים משתנה באופן כזה שהכולסטרול, שמתמוסס באופן נורמלי בנוזל המרה, אינו מתמוסס בו לחלוטין, ומתגבש לאבנים. קצב היווצרות האבנים תלוי בכמות הכולסטרול המופרשת מהכבד, וכמות החומרים הממסים.

הרבע הנוסף של אבני המרה הם אבנים העשויות בעיקר מסידן, או משילוב של סידן וכולסטרול. אבנים מסוג זה נוצרות כתוצאה משילוב של חומר המכונה בילירובין המופרש מהכבד, חומצות שומן וסידן.

לסוגי אבנים אלו צבעים שונים, וניתן להבחין בניהם בעין כאשר האבנים מוצאות מן הגוף. תהליך היצירה של אבני מרה העשויות סידן מואץ לעיתים גם ע”י חיידקים שגורמים לזיהום בכיס המרה. זיהום זה עשוי לגרום לשחרור יותר בילירובין מהכבד, שמאיץ את יצירת האבנים, או לשינוי הרכב נוזל המרה באופן שגורם לשקיעה רבה יותר של כולסטרול.

סרטון בנושא היווצרות אבנים בכיס מרה

בקרב מי מופיעות אבנים בכיס המרה?

כרבע מהאוכלוסייה בעולם המערבי יפתח בשלב מסוים בחייו אבנים בכיס המרה, אך רובה של אוכלוסייה זו לא תפתח תסמינים בעייתיים כלל, ותוכל להמשיך לחיות עם אבנים אלה לאורך כל חייהם.

היווצרות אבנים בכיס המרה היא תופעה נדירה מאוד אצל ילדים, ולכן אם תופעה זו אכן קרתה אצל ילד, כדאי לבדוק האם קיים גורם ספציפי שהביא להיווצרות האבנים – כמו זיהום. אבנים בכיס המרה תוקפות נשים, בהיקף משמעותי יותר מגברים, בעיקר בגילאי הפוריות, כאשר נשים בהריון סובלות מיותר תסמינים כתוצאה משינויים הורמונליים שמשפיעים על כיס המרה ואופן תנועתו. בנוסף, הלחץ שנוצר על חלל הבטן כתוצאה מהתפתחות העובר משפיעה אף היא על הסימפטומים, ועשוי לגרום להחרפה בכאבים.

אבנים בכיס המרה

אבנים בכיס המרה

מהם הסימפטומים של אבנים בכיס המרה?

מרבית האנשים הסובלים מאבנים בכיס המרה אינם סובלים מתסמינים כלל, לעיתים עד לסוף חייהם. תופעה זו מכונה “אבני מרה שקטות”. עם זאת, מיעוט מהאנשים מפתחים כאבים בצד ימין של הבטן העליונה או החזה התחתון לעיתים עם הקרנה לאיזור הגב, תופעה זו מתפתחת בדרך כלל כאשר האבנים מגיעות לגודל גדול משמונה מ”מ. לעיתים כאבים אלו מלווים בתחושת בחילה והקאות, תופעות שבדרך כלל נמשכות בין חצי שעה לכמה שעות. לעיתים יחושו החולים תחושת כאב גם בין השכמות, באופן שדומה לכאב הנובע מתופעת האבנים בכליות. תחושת הכאב בחזה מופיעה בדרך כלל אחרי אכילת מזונות שומנים במיוחד, ומופיעה כמעט תמיד בלילה. באופן פיזיולוגי, לאחר ארוחה, כיס המרה מקבל “הוראה” להתכווץ ולהזרים את תוכנו, נוזל המרה שנאגר בו אל המעיים, כאמור המרה מסייעת לספיגת חומרים מסיסי שומן. כאשר קיימות אבנים בכיס המרה, הן עלולות לנוע עם זרם המרה ולהיתקע בפתח כיס המרה. במקרה זה כיס המרה מתכווץ כנגד התנגדות, ואז נוצר הכאב האופייני בבטן העליונה, בד”כ בצד ימין.
לאחר פרק זמן מסוים שריר דופן כיס המרה נחלש, ההתכווצות פוסקת ובהרפיית הלחץ האבן משתחררת וה”פקק” נפתח, מה שמביא להקלה בכאב. במצב זה מומלץ לטפל בכיס המרה בהקדם כדי למנוע התקפים כואבים וכדי למנוע אפשרות של התפתחות דלקת המהווה בעיה חמורה יותר.

ניתן לשים לב שבניגוד לסוגים אחרים של כאבים במערכת העיכול, לא מרגישים הקלה לאחר הקאה, שימוש בשירותים, או תרופות נגד צרבות. מלבד הצורך הברור בהתייעצות עם רופא וקבלת טיפול מתאים, מומלץ כתוצאה מסימפטומים אלו להימנע ממזונות שומניים, כדי למנוע התפתחות סימפטומים אלו. המלצות תזונתיות ניתן לקרוא במאמר העוסק בתזונה ואבנים בכיס המרה.

סימפטומים נוספים לאבנים בכיס המרה הם נפיחות בבטן, גזים, גיהוקים, ובעיות בעיכול. במקרים חמורים עלולה להתפתח צהבת, הנובעת מחסימה של כיס המרה, ויכולים להופיע סימפטומים של צואה בהירה, שתן כהה, רגישות באיזור הכבד וחום.

מהם הסיבוכים של אבנים בכיס המרה?

בהימצאות אבנים בכיס המרה קיימים סיכונים בנוסף לאותם כאבים בבטן העליונה או בחזה התחתון. לעיתים האבנים חוסמות מעבר של נוזל המרה, ועלולות להביא בכך לדלקת לדלקת בכיס המרה עצמו, בכבד, או בלבלב. דלקות אלו עלולות להיות מלוות ביצירת מוגלה, או ליצירת נמק בכיס המרה שעלול לגרום לקרע בכיס, ולפיזור תוכנו הדלקתי בחלל הבטן. כל אחד ממקרים אלו הוא מקרה המצריך טיפול חירום בתחילה באמצעות טיפול אנטיביוטי ולאחר מכן באמצעות טיפול ניתוחי. אי טיפול עלול להוביל לפגיעה בתפקוד הלבלב והכבד ואף למוות. דלקת זו מכונה כולדוכוליתיאזיס, והיא עיקר הסיבה לכך שהטיפול באבנים הוא חשוב, ואין להזניחו, מלבד הכאבים ואי הנוחות שנגרמת לחולים.

סיבוך נוסף שנובע מאבנים בכיס המרה הוא מעבר של אבן דרך דרכי המרה אל המעי וחסימה של המעי. זהו מצב שנקרא “אילאוס“, ופתרונו נעשה לעיתים אך ורק ע”י ניתוח.

אבנים בכיס מרה - עשויות שילוב של כולסטרול, סידן ובילירובין

אבנים בכיס מרה – עשויות שילוב של כולסטרול, סידן ובילירובין

כיצד מאבחנים אבנים בכיס המרה?

בזמן התקף של כאב בחזה התחתון או בחזה העליון הנובע מאבנים בכיס המרה נוצרת בדרך כלל נפיחות ורגישות באיזור הכיס, נפיחות זו יכולה להיות מורגשת במגע ע”י הרופא, לכן, אם אתם חשים את אותם כאבים שתוארו, פנו מיד אל הרופא לאיבחון.

אם התפתחה דלקת בכיס המרה או בכבד, ניתן לחוש במאפיינים של דלקת – חום ולחץ דם נמוך. במקרה של דלקת בכבד ניתן לשים לב להתפתחות צהבת.

האבחון הסופי של אבנים בכיס המרה נעשה באמצעות בדיקת אולטרה סאונד פשוטה, במהלכה ניתן לבדוק קיום אבנים ואת מידת חומרת המצב.

הרופא יפנה אתכם לבדיקה זו אם יחשוד שמדובר באבנים בכיס המרה, אל תהססו לשתף אותו במחשבותיכם ותחושותיכם. כל אלו יסייעו באיבחון נכון של המצב ובהתאמת הטיפול המתאים ביותר עבורכם.

כיצד מטפלים באבנים בכיס המרה?

קיימות מספר אפשרויות מקובלות לטיפול באבנים בכיס המרה, כאשר האפשרות המקובלת ביותר היא ביצוע כריתה של כיס המרה. ד”ר שמואל אביטל, כירורג בכיר המומחה בניתוחים מסוג זה, ממליץ במיוחד על השיטה הלפרוסקופית, שמאפשרת החלמה מהירה יותר ופשוטה יותר. כל האפשרויות הללו מפורטות בעמוד ניתוח כיס מרה, חשוב מאוד להכיר את האפשרויות, ולוודא שהרופא יקבל את ההחלטה על סוג הטיפול המתאים בהתאם למצבכם הרפואי, רגישויותיכם, גילכם ופרמטרים אחרים שיבדקו על ידו.



קראתי והסכמתי לתנאי השימוש

348 שאלות גולשים בהמשך העמוד

30/08/2015

עצירות

בן 60 בריא עברתי מס הקפתים שבסמיכות לכך הופיע עצירות.לפני שבוע עברתי כריתת כיס מרה
ומאז עדיין סובל מעצירות . תופעה מוכרת ?

26/08/2015

כאבים חזקים בבטן ובגב

שלום דוקטור, תקופה ארוכה אני סובל מכאבים חזקים בבטן . לעיתים בחלל הבטן ואחרי אכילה( כמעט כל סוג אוכל) גם כאבים בצד שמאל של בטן עליונה. כמו כן יש לי הקרנה לאמצע הגב ובין השכמות. הכאב בגב הוא חד וקבוע ( הרגשה של סכין תקועה באמצע הגב. אני סובל מהבטן באופן קבוע , צרבות ואובחן אצלי פעמיים חיידק הליקובקטר. מה יכול להיות הפיתרון. תודה

ד"ר שמואל אביטל

לפני פיתרון צריך לדעת מה הבעיה... ממליץ לעשות אולטראסאונד לוודא שאין אבנים בכיס המרה ולהיוועץ בגסטרואנטרולוג לגבי חיידק ההליקובקטר


ד"ר שמואל אביטל
מנהל מחלקה כירורגית ב' – המרכז הרפואי מאיר
25/08/2015

כאבים בצד ימין

שלום רב,
כבר שנה שיש לי כאבים בצד ימין באיזור הצלעות וומתחת לחזה.
עשיתי אולטרא סאונד, סיטי ואפילו MRI אמרו שהכל תקין ושיש לי המגיומות בכבד.
הכאב ממש מציק ומקרין לעיתים ליד ימין.
מה זה יכול להיות?

ד"ר שמואל אביטל

לפי מה שתיארת זה לא קשור לחלל הבטן או לכבד. כדאי להיוועץ ברופא ריאות.


ד"ר שמואל אביטל
מנהל מחלקה כירורגית ב' – המרכז הרפואי מאיר
18/08/2015

אבן בכיס המרה

מאז מכתבי האחרון לא חוויתי כאב ב”ה , האם ניתן להשאיר את המצב כפי שהוא?או שעדיף להוציא את האבן מכיס המרה ,בקיצור, האם לדחות את הניתוח? ומה בקשר לריסוק האבן ?זה עדיף על ניתוח?

ד"ר שמואל אביטל

ריסוק לא מומלץ ולא יעיל. כדאי לבצע את הניתוח למרות שלא חווית התקף לאחרונה .


ד"ר שמואל אביטל
מנהל מחלקה כירורגית ב' – המרכז הרפואי מאיר
18/08/2015

האם כריתת כיס מרה גורמת לשילשולים

לפני חמש שנים עברתי כריתת כיס מרה. אני סובלת משילשולים פתאומיים ומימניים. האם היעדר כיס מרה יכול להשפיע כך על מערכת העיכול? מה אני צריכה לעשות?תודה

ד"ר שמואל אביטל

במידה והשלשולים הופיעו עכשיו אין לזה קשר לכיס המרה שהוסר. בעל מקרה כדאי לעשות בירור של מערכת העיכול. ממליץ להיוועץ קודם ים רופא המשפחה 


ד"ר שמואל אביטל
מנהל מחלקה כירורגית ב' – המרכז הרפואי מאיר
15/08/2015

כריתת כיס מרה

האם כיס מרה כרות מתפתח מחדש ?
או האם יש הפרשה מוגברת של מיצי מרה ממקום אחר ?

ד"ר שמואל אביטל

כיס המרה לא צומח מחדש. המרה מיוצרת בכבד ולא בכיס המרה. כיס המרה מהווה מעין מיעל קיבול. כשאין כיס המרה המיוצרת בכבד עוברת ישירות למעי.


ד"ר שמואל אביטל
מנהל מחלקה כירורגית ב' – המרכז הרפואי מאיר
13/08/2015

כאבים בבטן מזה כ10 ימים. כאבים לא חזקים במיוחד אך קבועים .

שלום ד”ר אביטל.
אני בן 39. עם כבד שומני דרגה 0 . לפני כ10 ימים החלו כאבי בטן קבועים שלא נפסקו מאז. הכאבים לא מפריעים לי לישון . הם בצד ימין מתחת לצלעות . עד לפני מספר ימים הרגשתי אותם באמצע הבטן .בהתחלה ביומיים שלושה הראשונים היו שלשולים חזקים והם נפסקו.
חוץ מזה אני עוסק בספורט ומבנה גוף רזה ולא שמן .
היום יצא לי בילורבין טוטאל 1.7 (נורמה עד 1.2 )ובילורבין ישיר 0.39 (נורמה עד 0.29) שאר תפקודי הכבד תקינים .
הכאבים דיי מפחידים אותי . האם יכול להיות קשר לאבנים בכיס המרה או למשהו אחר בכבד?
אופן טיפול?
תודה רבה מראש.

ד"ר שמואל אביטל

אופי הכאב לא אופייני לאבנים בכיס המרה. עם זאת כדאי לבצע אולטראסאונד על מנת לוודא באמת שאין אבנים . 


ד"ר שמואל אביטל
מנהל מחלקה כירורגית ב' – המרכז הרפואי מאיר
13/08/2015

אבנים בכיס המרה

שלום ד״ר שמואל אביטל,
לפני מספר ימים שאלתי אותך מה כדי לעשות כשבתי סובלת מכאבים באזור הצלקת שלושה חודשים אחרי הניתוח ,
מה שלא הזכרתי זה שהצלקות תקינות אבל אני לא מבינה מדוע כואב לה , אמרו לי יכול להיות בגלל החום שבחוץ יכול להיות הגיוני ?

ד"ר שמואל אביטל

יש מקרים של כאבים בצלקת בגלל בעיה עצבית. אבל קשה לדעת ואני לא בטוח שזה קשור לחום. כדאי בכל מקרה להיבדק על ידי כירורג


ד"ר שמואל אביטל
מנהל מחלקה כירורגית ב' – המרכז הרפואי מאיר
11/08/2015

בקע מפשעתי

נבדקתי והרופא אמר לי שאין כלום אבל הכאב שיש לי שם עדיין מטריד אותי ואני לא מצליח להבין מה פשר הכאב הזה ?אתה יכול להגיד לי מה זה יכול להיות ? זו הרגשה של התכווצות וזה רק מחמיר עם הזמן . יכול להיות שהרופא לא הצליח לזהות את הבקע החוזר כי זה בימים הראשונים שלו אז הוא עוד לא מספיק בולט?

ד"ר שמואל אביטל

אני לא סבור כך. כדאי להמתין מספר שבועות ולהיבדק שוב


ד"ר שמואל אביטל
מנהל מחלקה כירורגית ב' – המרכז הרפואי מאיר
03/08/2015

הליקובקטר ואבנים בדרכי כיס המרה

היי, שאלה : לאחר כאבים ממושכים בבטן הלכתי לבדוק מה קורה.
בבדיקת נשיפה נראה כי קיים אצלי הליקובקטר פילורי
הונחתי ע”י הרופא לבצע גם בדיקת mrcp ביום ראשון הקרוב על מנת לבדוק אבנים בדרכי כיס המרה.
נכון לעכשיו אני נוטלת כדורים (תרופה משולשת) בעקבות ההליקובקטר , האם הכדורים עשויים להשפיע על בדיקת ה mrcp? האם קיים קשר בין הדברים?
תודה , מוריה

ד"ר שמואל אביטל

הכדורים לא משפיעים על ביצוע MRCP


ד"ר שמואל אביטל
מנהל מחלקה כירורגית ב' – המרכז הרפואי מאיר
01/08/2015

אבנים בכיס מרה

האם יש קשר בין קושי בירידה במשקל להמצאותן של אבנים בכיס מרה?

ד"ר שמואל אביטל

לא אין קשר


ד"ר שמואל אביטל
מנהל מחלקה כירורגית ב' – המרכז הרפואי מאיר
01/08/2015

כיס מרה

שאלה חוזרת (רק אל מנת להבין) בבי”ח אמרו לי שצריך את הסטנט להוציא ראשון ורק לאחר מיכן את כיס המרה ואתה אומר לי הפוך (אני מבולבל) והאם כול כך חשוב הסדר? ואם כן כודם הסטנט ולאחר מיכן הניתוח ,כמה זמן הפרש ביניהם? תודה על תשובתוך

ד"ר שמואל אביטל

אפשר גם וגם..

להערכתי עדיף קודם כריתת כיס מרה ואח"כ הוצאת הסטנט...


ד"ר שמואל אביטל
מנהל מחלקה כירורגית ב' – המרכז הרפואי מאיר
29/07/2015

שלום ד”ר

יומיים אני סובלת מכאבים בצד ימין בגובה התבור.
הכאבים מפריעים לי לישון ויש לי עצירות והמון פיפי.
מה זה יכול להיות? ואם זה אבנים אפשר לדחות את הינתוח בשבוע?

ד"ר שמואל אביטל

קשה לדעת מה הבעיה. כדאי להיבדק על ידי רופא. אם מדובר באבני מרה כעיקרון אין דחיפות לניתוח


ד"ר שמואל אביטל
מנהל מחלקה כירורגית ב' – המרכז הרפואי מאיר
25/07/2015

דברי בקמות קטנה בכיס המרה

שלום לך דוקטור ומודה לך על התגובה
אבל דברי בכמות קטנה בכיס המרה זה נורמל יענו לא צריך להוריד את זה אפשר להמשיך עם זה רגיל ולחפש את הבעיה מצד אחר
או שזה עושה תופעות של כאבים ואי סבילות ? ושזה אסור להיות בכלל בכיס המרה ?
תודה לך דוקטור

ד"ר שמואל אביטל

זה לא בעיה כל עוד זה לא גורם לדלקות. אין סיבה להסיר את כיס המרה. כדאי לחפש סיבה אחרת.


ד"ר שמואל אביטל
מנהל מחלקה כירורגית ב' – המרכז הרפואי מאיר
24/07/2015

טיפול באבני מרה

היי איבחנו לי אבנים בכיס מרה ואני ממתינה לניתוח בזמן הזה אני עוברת כמה וכמה התקפי כאב מטורפים על איזה תרופה אתה ממליץ לי משהו חזק בזמן התקף

ד"ר שמואל אביטל

בזמן התקף ממלית על תרופה אנטי דלקתית כגון נוירופן , אטופאן או ארקוקסיה


ד"ר שמואל אביטל
מנהל מחלקה כירורגית ב' – המרכז הרפואי מאיר
23/07/2015

התקף כאבים חזקים כיס המרה

סובלת מהתקפים של כאב חד שנמשך כחצי שעה ברום הבטן לצד ימין לכיוון האוזניים ומהגב
עברתי סי טי בטן אולטרה סאונד ובדיקות כלליות נרחבות.
נאמר לי על ידי כירורג שזה או אבן או פוליפ או גידול עייפתי מהריצות לבדיקות ומהפחד להתקפים נוספים, רק מי שעבר זאת יודע את עצמתם.
כמו כן יש לי בקע בסרעפת, גם ממנו עייפתי. אני בת 66 לא עברתי ניתוחים מלבד פיסורה, ושקדים בגיל 4. סובלת מפיברומיאלגיה, (מטופלת) וחוסר אנזים G6PD

ד"ר שמואל אביטל

נראה לי שהגיע הזמן לניתוח.. אפשר לשלב הין שני הניתוחים (כיס מרה ובקע). סה נעשה בגישה לפרוסקופית .


ד"ר שמואל אביטל
מנהל מחלקה כירורגית ב' – המרכז הרפואי מאיר
15/07/2015

כאבים בצד ימין צביתות כאלה ~

יש לי כאבים בצד ימין כבר למעלה משבוע מין צביתות שבאים הרבה פעמים עם הרגשה שאני צריכה לשירותים – לצואה. בדרך כלל זה מתחיל רק בצהרים ! אני מרגישה שכשמעיים עובדות אחרי האוכל בבוקר אני בדרך כלל בסדר!
זה תחושה נוראה ומעצבנת! יש לי גם הרבה גזים בבטן! אבל הכאב הוא בצד ימין
מה זה יכול להיות! / אבקש את התייחסותכם לעזרה

ד"ר שמואל אביטל

לא ממש מתאים לאבני מרה אבל קשה לשלול. ממליץ בכל מקרה לעשות אולטראסאונד של כבד וכיס מרה.


ד"ר שמואל אביטל
מנהל מחלקה כירורגית ב' – המרכז הרפואי מאיר
14/07/2015

אבנים בכיס מרה וערכי בילירובין תקינים

כיצד ייתכן מצב בו בדיקת אולטרסאונד מעידה על אבנים בכיס המרה, החולה סובלת מבחילות, הקאות, וחוסר תיאבון ועם כל זאת ערכי בילירובין. תקינים?

ד"ר שמואל אביטל

בהחלט יתכן. אבנים בכיס המרה לא גורמות לעלייה בבילירובין. בילירובין יעלה באופן משמעותי רק אם האבנים עוברות מהכיס לצינורות המרה


ד"ר שמואל אביטל
מנהל מחלקה כירורגית ב' – המרכז הרפואי מאיר
08/07/2015

קושי בלהוציא שתם וגם יוצא כל פעם קצת

יש לי צריכות לשתן יוצא לי ממש בלחץ ושיוצא זה ממש טיפה לא כמו פעם כשיוצא אז יוצא שתן חלק חזק ומהר ומרגיש שאני מתנקה ממנו.
היום גם אחרי השתן אני מרגיש שנישאר עוד .
מה זה אומר לעזזל ? חשוב לצין אני בן 21 והיה לי מחלת מין בשם זיבה לפני כשנתיים.

ד"ר שמואל אביטל

זה לא הפורום המתאים לשאלה. מצליץ להיוועץ באורולוג


ד"ר שמואל אביטל
מנהל מחלקה כירורגית ב' – המרכז הרפואי מאיר
03/07/2015

אבנים בכיס מרה

היתאשפזתי בבית חולים שלושה פעמיים לעבור כיס מרה ">ניתוח כיס מרה ובסוף הוחלט לא לנתח אותי כי בכל פעם יש לי חום ידוע לי שלא מנתחים עם חום השאלה שלי עם ככל שמשאירים את זה ככה זה לא יכול להיות גרוע?? האם זה מתחיל כבר לעשות לי בעיות?? אני סובלת מכאבים

ד"ר שמואל אביטל

לעיתים אין ברירה וצריך לדחות ניתוח. כעיקרון זה לא אמור להחמיר את המצב אבל הכאבים עשויים בהחלט להמשיך 


ד"ר שמואל אביטל
מנהל מחלקה כירורגית ב' – המרכז הרפואי מאיר
30/06/2015

אבנים בכיס המרה וניתוח

דוד שלי בגיל 78 מטופל בבית החולים נהריה לפני שלושה שבועות הגיעה עם כאבי בטן חזקים חום גבוהה לאחר ברור ובדיקות אובחנה דלקת בלבלב ואבנים בכיס המרה שחוסמים את המעבר של המרה פעמיים נקבע ניתוח ולאחר הרדמה לא ביצעו את הניתוח כל פעם דוחים את הניתוח לא מצליחים לנתח אותו לפרוסקופית ולא ממליצים על ניתוח בטן פתוח בגלל היסטוריה של מחלות כגון ניתוח עמוד השידרה. גלקומה בעניים ניתוח מעקפים דופק לב נמוך המלצות להמשך טיפול ע״י רופא כירורג בכיר תודה מראש על תשובתך

ד"ר שמואל אביטל

זו אכן בעיה לא פשוטה. יש צורך בניתוח אך הסיכון כנראה לא קטן. צריך לדבר עם הכירורגים שמכירים אותו בנהריה ולסכם איתם מה השיטה הניתוחית המועדפת במקרה שלו. בהצלחה


ד"ר שמואל אביטל
מנהל מחלקה כירורגית ב' – המרכז הרפואי מאיר
28/06/2015

המשך

לא היה קשה להיכנס .נכנסו ולא הצליחו לאתר את המיקום ואת הגודל.
לכן שאלתי אם במקרה כזה לא כדאי כבר לפתור הכל בניתוח ולא לנסות שוב ercp.
אם ניסו בראשון וכשלו.

ד"ר שמואל אביטל

אני צריך לראות את הדוח על מנת להבין. ההערכה של רופא הגסטרו שביצע את הבדיקה חשובה מאוד לגבי האפשרות של ERCP חוזר


ד"ר שמואל אביטל
מנהל מחלקה כירורגית ב' – המרכז הרפואי מאיר
28/06/2015

המשך לשאלה

אם בראשון לא רק שלא הצליחו להסירה אלא גם להדגים אותה זה עדיין נותן סבירות שאבן תצא פעם שניה או הסיכוי קטן?
האם גודלה של האבן או מיקומה ישפיעו על סיכויי הצלחה של בדיקת ERCP חוזרת?

ד"ר שמואל אביטל

זה לא שולל. הגודל והמיקום עשויים להשפיע אבל אני מבין שבמקרה שלך הבעיה הייתה להיכנס לצינור המרה ולהדגים אותו. כעיקרון יש מקום לנסיון נוסף.


ד"ר שמואל אביטל
מנהל מחלקה כירורגית ב' – המרכז הרפואי מאיר
23/06/2015

רגישות בבטן

אתמול בערב הרגשתי כאב חד בבטן (מרכז, קצת לצד ימין בגובה הפופיק פחות או יותר). הכאב פסק לאחר מספר דקות, אך היום עדיין יש רגישות בכל האזור הזה (רק במגע – ללא כאבים ספונטניים). קבעתי תור לרופא צבאי ביום חמישי – האם עליי לדאוג?

ד"ר שמואל אביטל

לא נראה לי שיש מקום לדאגה...

צריך לברר כמובן את סיבת הכאבים ולשקול אולטראסאונד של אזור הטבור ואברי הבטן הפנימיים


ד"ר שמואל אביטל
מנהל מחלקה כירורגית ב' – המרכז הרפואי מאיר
11/06/2015

הרגשת צרבת מתחת לצלעות צד ימין

מזה זמן רב יש לי הרגשה דמויית צרבת באזור הצלעות התחתונות מצד ימין במקרים רבים זה מלווה בגזים במערכת העיכול (גרפסים)
זה קורה בעיקר בלילה ולא מצאתי קשר הדוק לארוחות גדולות דווקא
האם זה גם יכול להעיד על דרכי מרה ?

ד"ר שמואל אביטל

זה לא סימפטומים קלאסיים לאבני מרה. להערכתי כדאי קודם לברר בכיוון של בעיה בקיבה. ממליץ לבצע תבחין נשיפה להליקובקטר או גסטרוסקופיה.


ד"ר שמואל אביטל
מנהל מחלקה כירורגית ב' – המרכז הרפואי מאיר
19/05/2015

בדיקות דם

בצעתי בדיקות דם אחרי כריתת כיס המרה הGGT הראה 173 ה GPT הראה 60 ה GOT הראה 37 ה ALK הראה 211 מה התוצאות האלה אומרות לגבי

ד"ר שמואל אביטל

הפרעה קלה מאוד באנזימי כבד. רצוי לחזור על הבדיקות מספר שבועות אחרי הניתוח.


ד"ר שמואל אביטל
מנהל מחלקה כירורגית ב' – המרכז הרפואי מאיר
18/05/2015

3 אבנים קטנות בכיס המרה

שלום!
אני כ 9 חודשים אחרי לידה שביעית. יש לי 3 אבנים קטנות מאוד בכיס המרה. הופניתי לUS בשל התקפים(3) (כאבים בצד ימין..) של כיס המרה.בת 35. בריאה בד”כ. יש לי לאחרונה טעם מתכתי בפה. סבלתי גם מהליקובטור פילורי. נמנעת לחלוטין מארוחות גדולות ומאכלים מטוגנים.. האם חובה לעבור ניתוח האם יש סכנה? האם ע”י תזונה מתאימה ניתן להמיס את האבנים? אשמח לדעת מה הדחיפות. עלי לציין שאני לא סובלת מבחילות והקאות בכלל ב”ה.
אשמח לתשובתכם.

ד"ר שמואל אביטל

יש לך תסמינים אופייניים לאבני מרה. אבנים קטנות אף עלוחות לגרום ליותר סיבוכים. אין דרך טיפולית טובה פרט לניתוח. הניתוח אינו מאוד מורכב ונעשה בגישה לפרוסקופית.


ד"ר שמואל אביטל
מנהל מחלקה כירורגית ב' – המרכז הרפואי מאיר
17/05/2015

אבנים קטנטנות (גרגרים) בצואה

בצואה יוצאים לי גרגרים קטנטנים (לא אבנים ממש) שנימוחים בלחיצה על הטישו, מה הם וממה הם נגרמים?
אוסיף ואומר שזמן מה אני מטפל בסדק בפי הטבעת.

ד"ר שמואל אביטל

אני לא יודע מה סה אבל אין לזה קשר לאבני מרה או אבנים אחרות. סביר להניח שזה קשור למזון.


ד"ר שמואל אביטל
מנהל מחלקה כירורגית ב' – המרכז הרפואי מאיר
17/05/2015

כאב במגע בבטן ימנית עליונה

שלום ד”ר אביטל, אני בת 29 עם כאב בבטן ימנית עליונה במישוש/ מגע בלבד רק בעמידה
במישוש בטן שרופאת המשפחה עשתה לי לא היו כאבים ורגישות בנוסף אין לי שום תסמינים אחרים (ירידה בתאבון בחילות הקאות ירידה במשקל..) בבדיקות דם ה total bili מעט גבוה וגם הדירקט בילירובין. הופנתי לבדיקת US אבל בנתיים אני מאוד דואגת.
מה האבחנה מבדלת לדעתך? האם זה יכול להעיד על כיס מרה/ אבנים וכו’ ? זוהי לא תמונה חריפה קלאסית..

ד"ר שמואל אביטל

זה בהחלט לא תמונה קלאסית אך עדיין יכולה להתאים לאבנים. מציע לחכות בסבלנות

לתוצאות הבדיקה. אשמח לעדכון.


ד"ר שמואל אביטל
מנהל מחלקה כירורגית ב' – המרכז הרפואי מאיר
10/05/2015

אבנים בכיס המרה בהריון

שלום,
אני בהריון שבוע 36 גילו אצלי אבנים בכיס מרה עכב הגעתי למיון עם כאבים חזקים ברום הבטן אשר מקרינים לאותה נקודה בגב.
כרגע אני כבר 4 ימים תחת מעקב, הוסבר לי שאר
חרי הלידה אני אצטרך לעבור את הניתוח להוצאת כיס המרה.
השאלה שלי האם זה יגרום לי להשמנה? כי לפי מה שאני מבינה לכיס המרה תפקיד חשוב בשריפת שומנים.
תודה מראש.

ד"ר שמואל אביטל

זה לא יגרום להשמנה. כריתת כיס מאה לכשעצמה לא גורמת להשמנה בהנחה שלא משנים את הרגלי האכילה.


ד"ר שמואל אביטל
מנהל מחלקה כירורגית ב' – המרכז הרפואי מאיר
08/05/2015

כיס מרה

האם אפשר לקבל טיפול תרופתי להמסת האבנים בכיס המרה? האם יש משקה או חליטת צמחים לניקוי ולהמסה?

ד"ר שמואל אביטל

אנני מכיר טיפול כזה...


ד"ר שמואל אביטל
מנהל מחלקה כירורגית ב' – המרכז הרפואי מאיר
07/05/2015

חשש לדלקת כיס מרה בהריון שבוע 27

שלום אני שבוע 27 והרגשתי כאבים בצד ימין מתחת לחזה ובבטן הכאבים היו לי גם בתחילת ההריון אבל חשבתי שהם חלק מהתופעות של ההריון היום שוב נתקפתי בכאבים האלו ונסעתי למיון שם עשו לי בדיקות דם ואולטרסטומד פנימי לבדיקת העובר שבוע 27, הרופא ניגש אלי ואמר שיש חשש לדלקת בכיס מרה ורוצה לעשות לי אולטרסאונד וגינלי ,אני כרגע נמנעתי מחשש לשלום העובר ורצון להתייעץ לפני כן , עם לעשות את הבדיקה הווגינלית אבל יותר חשוב מה עושים עם דלקת כיס המרה בהריון שבוע 27 ומה הם הסיכונים ??? בבקשה אשמח לתשובה בהקדם ….

ד"ר שמואל אביטל

ניתן לנתח גם בזמן ההריון. עם זאת בשבוע שבו את נמצאת ולאחר ארוע אחד נראה לי שניתן לחכות לתום ההריון.  בכל מקרה ממליץ להבדק על ידי כירורג ולהחליט איתו.


ד"ר שמואל אביטל
מנהל מחלקה כירורגית ב' – המרכז הרפואי מאיר
05/05/2015

דלקת בכיס מרה ללא אבנים

שלום, הנני בת 34 כחודשיים לאחר הריון שלישי לפני כחודש החלו כאבים ברום הבטן עם נטייה לצד ימין. לאחר כשבועיים החלו שלושה התקפי כאבים חזקים בני 10-12 שעות בכל התקף כשבכל פעם היה צורך בפנייה למיון לקבלת משככי כאבים (שלא תמיד עזרו)
בפעם האחרונה אושפזתי והובחנה אצלי דלקת חמורה בכיס מרה ללא אבנים עם בוץ. טופלתי באנטיביוטיקה דרך הוריד ולאחר השחרור מהאשפוז בכדורים. נקבע לי ניתוח להסרת כיס המרה לעוד חודש.
האם כדאי לעבור את הניתוח? או להמתין? הרי אין לי אבנים כלל…(כמו כן, הנני בחורה רזה, בדר”כ אוכלת אוכל רזה ובריא)

ד"ר שמואל אביטל

חד משמעית כדאי לעבור את הניתוח. "בוץ" יכול לעיתים לגרום לסיבוכים יותר משמעותיים מאבנים. בהצלחה !


ד"ר שמואל אביטל
מנהל מחלקה כירורגית ב' – המרכז הרפואי מאיר
04/05/2015

כאב בלחיצה עם היד על הבטן התחתונה צד שמאל

כאב שמופיע בבטן התחתונה בצד שמאל רק כאשר לוחצים על האזור המאוד נקודתי.. יש לציין שאני כרגע בטירונות (ניתן להסיק תנאים)

ד"ר שמואל אביטל

לא ניתן להסיק הרבה... כדאי להיבדק על ידי רופא היחידה


ד"ר שמואל אביטל
מנהל מחלקה כירורגית ב' – המרכז הרפואי מאיר
04/05/2015

אבנים בכיס מרה

בוקר טוב אני בת 23 כחודש לאחר לידת בני החלו לי כאבי בטן עזים עם נפיחות הקאות והקרנה לגב לאחר האוכל זה התחזק וכמעט כל שבוע היו לי את ההתקפים הללו
שלשום בלילה לאחר חודש ללא כאבים היו לי כאבים עזים שוב והלכתי לבית חולים ולאחר אולטראסאונד ובדיקת דם התגלה כי יש לי אבנים בכיס מרה
הרופא אמר שאני יכולה להתאשפז או להשתחרר ולבוא בהתקף הבא בחרתי באופציה השניה כי אחרי הכל אני עם תינוק (חייבת לציין שאחרי השחרור התחלתי לשלשל)
קראתי על ההשלכות של הוצאת הכיס מרה וגיליתי שישנה אפשרות לבצע ניקוי טבעי
השאלה שלי היא מה המלצתך? 

ד"ר שמואל אביטל

אין אפשרות ל"ניקוז טבעי" יעיל. המלצתי היא ניתוח לפרוסקופי להסרת כיס המרה.זה ניתוח יחסית לא מורכב וזה יחסוך לך כאבים עכשיו וסיבוכים אפשריים בעתיד.


ד"ר שמואל אביטל
מנהל מחלקה כירורגית ב' – המרכז הרפואי מאיר
27/04/2015

אבן בכיס המרה

ב us התגלתה אבן בגודל 1.5 ס”מ דופן לא מעובה מה קורה כרגע. דרך אגב לא קראתי פה על תנאי השימוש אז מה זה אומר

ד"ר שמואל אביטל

במידה ואין לך כאבים ולא סבלת מדלקות אין צורך לבצע כריתה של הכיס. יש סיכוי של כ 70-80% שתחיה עם האבן ללא בעיות עד 120.


ד"ר שמואל אביטל
מנהל מחלקה כירורגית ב' – המרכז הרפואי מאיר
26/04/2015

כאבים בכמה אזורים

שלום דר׳, רציתי לדעת את חוות דעתך בנוגע לכאבים חוזרים בהתקפים של חצי שעה עד 40 ד׳ שבגללם אני קם בבוקר ולא מהשעון המעורר, ואז יש תחושה שאני צריך לשירותים ויוצא מעט שתן מהרגיל למרות שיש חי לחץ להוציא שתן, הכאבים נמצאים בחלק התחתון ומעט עליון בשני צידי הגב, האם זה מעיד על בעיות בכיס המרה או בכבד ?
אין לי היסטוריה בריאותית או בעיה תורשתית חוץ מסגרת שיש להורי או לחץ דם גבוה ושומנים בדם שיש להורים שלי, אני בן 24, ואני ממעיט במשך חצי שנה בשתיית מים ושותה המון נס קפה /תה/קפה שחור חוץ ממים, יכול להיות שיש לזה גם קשר ישיר לבעיות שיכולות להיווצר בכיס המרה?

ד"ר שמואל אביטל

קשה להעריך אבל יש לחשוב גם על אבנים בכליות וגם על אבני מרה. ממליץ לבצע אולטראסאונד לכיס המרה והכליות.


ד"ר שמואל אביטל
מנהל מחלקה כירורגית ב' – המרכז הרפואי מאיר
23/04/2015

ניתוח בכיס המרה

לפני שבוע אושפזתי בגלל כאבים ואז גילו שיש לי אבנים בכיס המרה ודלקת בלבלב קיבלתי אנטביוטיקה במשך יומים דרך הוריד ושוחררתי הביתה לעשות בדיקה שניקראת MRCP וניקבע לי תור לעוד חודשיים וחצי האם זה לא מסוכן להמתין המון זמן ומה היא הבדיקה הזו אשמח לתשובה תודה

ד"ר שמואל אביטל

כדאי לנסות להקדים את התור..

כעיקרון הבדיקה לא תמיד חיונית אחרי דלקת בלבלב ואפשר ישר ללכת לניתוח במקרים רבים.


ד"ר שמואל אביטל
מנהל מחלקה כירורגית ב' – המרכז הרפואי מאיר
18/04/2015

כאבי גב

יש קשר בין כאבי גב לאבנים בכיס מרה

ד"ר שמואל אביטל

כעיקרון לא. עם זאת כאבים שמקורם בכיס המרה עשויים להקרין למותן או גב עליון


ד"ר שמואל אביטל
מנהל מחלקה כירורגית ב' – המרכז הרפואי מאיר
16/04/2015

מחיצוות בכיס מרה

באולטראסאונד שנערך לי נמצאו אבנים קטנות ומחיצות מרובות בכיס מרה. אני בת 65. רציתי לדעת מה הן המחיצות ומה אפשרויות הטיפול האפשריות. תודה!

ד"ר שמואל אביטל

במידה והממצא הוא מקרי. ז"א האולטראסאונד לא נעשה בשל כאבים או סמפטומים אחרים הקשורים לאבני מרה אין צורך בטיפול כרגע. במידה ויש סמפטומים הקשורים לאבנים בכיס המרה (כאבים אחרי אוכל, דלקות וכו) אז מומלץ להסיר את כיס המרה עם האבנים.


ד"ר שמואל אביטל
מנהל מחלקה כירורגית ב' – המרכז הרפואי מאיר
08/04/2015

אבנים בכיס מרה

רופא גסטרו טוענת שאם תעשה גסטרוסקופיה או קולונסקופיה בבדיקות אילו הופכים כיס מרה ואבנים יכולות לצאת ולגרום לסיבוך. יש לציין US כיס מרה יש אבנים כבר ארבע שנים עם התקפים של כאבים. מהפחד אני נמנעת מלבצע בדיקות אילו. יש לציין שיש ריפלוקוס וגסטריטיס מטופלת בלוסק. שאלתי האם זה נכון מה שאומרת רופאת הגסטרו. ומה ניתן לעשות. גסטרוסקופיה נעשתה כבר 2009. וקולונוסקופיה 2005. מלבד זאת טוענת רופאת הגסטרו שקרה לה מקרה כזה עם חולה בזמן הבדיקה גסטרו אבנים יצאו והיה סיבוך.

ד"ר שמואל אביטל

אין שום מניעה לעשות קולונוסקופיה וגסטרוסקופיה בנוכחות אבני מרה. אין לכך שום השפעה על האבנים.

ללא קשר אם את סובלת מהתקפי כאבים ויש לך אבנים מומלץ להסיר את כיס המרה עם האבנים. הניתוח מתבצע בגישה ללפרוסקופית וההחלמה מהירה.


ד"ר שמואל אביטל
מנהל מחלקה כירורגית ב' – המרכז הרפואי מאיר
07/04/2015

אבנים ביס מרה

בבדיקת US כיס מרה הודגם עם אבנים בתוכו כבר 4 שנים. לפני חודש יזרו על אותה בדיקה אך כיס המרה גם תפוח. מה הסיבה לכך. יש לציין שהדופן לא מעובה. יש כאבים בהתקפים. הרופא הכירוג אינו בטוח במקור הכאב וחושש שאם יעשה ניתוח הכאבים ישארו. רצתי לקבל הסבר מה הסיבה לכך שכיס המרה תפוח והאם זה אומר משהו מבחינה רפואית. הכאבים מוקרנים חזק לגב.

ד"ר שמואל אביטל

לעובדה שכיס המרה תפוח בבדיקה בודדת אין משמעות. למטופלים בצום לדוגמא כיס המרה יהיה תפוח


ד"ר שמואל אביטל
מנהל מחלקה כירורגית ב' – המרכז הרפואי מאיר
18/03/2015

הקאות קיא ירוק כשבועיים אחר כריתת כיס מרה

שלום רב
לבתי יש כאב עז ברום הבטן לאחר כריתת כיס מרה בלפרסקופיה. הבוקר אף הקיאה קיא ירוק והכאב מאוד מעיק עליה. מה יש לעשות במקרה כזה?
בתודה מראש, שושנה

ד"ר שמואל אביטל

להתייעץ עם הכירורג המנתח. זה לא סמפטומים אופיניים אחרי כריתת כיס מרה


ד"ר שמואל אביטל
מנהל מחלקה כירורגית ב' – המרכז הרפואי מאיר
09/03/2015

אבן בכיס מרה – כאבים

אני מודה לך על תשובתך . מאז שאלתי, מזה כשבועיים לאחר שהתגלתה אבן בכיס מרה, אני עדיין חשה כאב קל-עמום ברום הבטן הימנית, לא בהכרח לאחר אכילה גדולה/רווית שומן . בבדיקת דם עלו מספר ערכים חריגים: Amylase (B) 123, Leucocytes (U)250, Erythrocytes (U)25
האם ייתכן כי הכאב נובע מסיבה גסטרולוגית, קשור לתפקודי כליות, לבלב? האם תיתכן דלקת בכיס מרה?
לאיזה רופא עלי לפנות? אודה מאוד להתייחסותך .

ד"ר שמואל אביטל

זה יכול להיות קשור ללבלב. אבנים בכיס מרה יכולות לגרום לדלקות בלבלב. את צריכה הערכה של רופא כירורג.


ד"ר שמואל אביטל
מנהל מחלקה כירורגית ב' – המרכז הרפואי מאיר
09/03/2015

ניתוח כיס מרה

שלום
כבר אובחנו לי אבנים בכיס מרה המליצו לניתוח קבעתי תור לעוד כחודש ימים.
בנתיים היה לי הפרשים בין התקף להתקף של חודשיים שלושה לפחות כל התקף עד 20 דק לפתע קבלתי התקף של קצת יותר משעה ואחרי 20 דק עוד התקף של חצי שעה וביום שאחריו שוב לכמה דק.
יכול להיות שמשהו החמיר? לעשות משהו או להמתין לניתוח?
מעבר לזה יש משהו עד שאני ממתינה לניתוח ישכול להקל עלי בזמן ההתקף? או משהו שאכן ימנע את הכאב?

תודה

ד"ר שמואל אביטל

זה הסתמנות רגילה. התקפים יכולים להיות חזקים יותר או חזקים פחות ולפרקי זמן שונים. ניתן לחכות למועד המקורי. מומלץ להימנע מארוחות שומניות וארוחות גדולות עד לניתוח


ד"ר שמואל אביטל
מנהל מחלקה כירורגית ב' – המרכז הרפואי מאיר
05/03/2015

האם יש אפשרות לא להוציא כיס מרה

אדם בגיל 42 עם כבד שומני אחרי בדיקת אולטרה סאונד אבחנו אבנים בכיס מרה.
האם יש אפשרות רק להוציא את האבנים בניתוח מיקרוכרוגי ללא הסרה של כיס מרה?
ומה היעילות של ניתוח מיקרוכרוגי על ניתוח רגיל.

ד"ר שמואל אביטל

במידה ואים תסמינים הקשורים לאבני מרה אין צורך כלל בניתוח. במידה ויש או היו תסמינים יש צורך בניתוח. הגישה הנכונה  היום היא גישה לפרוסקופית עם חורים קטנים בדופן הבטן. יש לכך יתרונות גדולים מבחינת החלמה. הניתוח כולל הסרת הכיס עם האבנים בתוכו.


ד"ר שמואל אביטל
מנהל מחלקה כירורגית ב' – המרכז הרפואי מאיר
27/02/2015

אפשרויות טיפול לבת 83

שלום, אימי בת 83 עם הסטוריה של ניתוח לב ולאחרונה גם אירוע מוחי. סובלת מאוד מכאבים וסימפטומים נוספים של אבנים בכיס המרה (קיימים כבר שנים).
האם ניתוח רלוונטי בגילה או אולי יש טיפול אחר שיעזור לה לפחות עם הסימפטומים (בחילות, חוסר תאבון, כאבים ועוד..)?
תודה מראש ושבת שלום.

ד"ר שמואל אביטל

אני לא בטוח שכל הסימפטומים שתיארת קשורים לכיס מרה. בחילות וחוסר תיאבון אינם סימנים אופייניים לאבני מרה ולכן כדאי לברר אותם. לגבי טיפול באבני מרה אין טיפול ספציפי פרט לניתוח. ניתן לאחר הערכת מרדימים לנתח גם בגיל הזה. מומלץ להימנע מארוחות גדולות ואוכל שומני היכולים לגרום לכאבין של אבני מרה.


ד"ר שמואל אביטל
מנהל מחלקה כירורגית ב' – המרכז הרפואי מאיר
26/02/2015

כאבים בטן עליונה המשפיעים על הגב

מזה שלושה שבועות מרגיש כאבי בטן עליונה כמו מן גזים פנימיים המקרינים על הגב הבאים בצורת התקפים. מה יכול להיות? ומה עליי לעשות?

ד"ר שמואל אביטל

יכול להיות שמדובר באבני מרה. ממליץ על אולטראסאונד בטן.


ד"ר שמואל אביטל
מנהל מחלקה כירורגית ב' – המרכז הרפואי מאיר
31/01/2015

חול בכיס המרה ודלקת כרונית התחלתית בלבלב

ד״ר אביטל שלום בבדיקת EUS נתגלו חול בכיס המרה ודלקת כרונית התחלתית בלבלב הומלצה כריתת כיס המרה השאלה שלי האם לאחר הכריתה הדלקת תחלוף או תתמתן אני מאוד מודאג ויודע שהדלקת מחלה קשה !!! בתודה שלמה

ד"ר שמואל אביטל

כעיקרון סביר להניח שהכל יעבור. בוץ ואבנים קטנות עשויות לגרום לדלקות חוזרות של הלבלב . ברגע שהכיס  מוסר אין יותר גירוי ללבלב.


ד"ר שמואל אביטל
מנהל מחלקה כירורגית ב' – המרכז הרפואי מאיר
31/01/2015

חול בכיס המרה ודלקת כרונית התחלתית בלבלב

ד״ר אביטל שלום בבדיקת EUS נתגלו חול בכיס המרה ודלקת כרונית התחלתית בלבלב הומלצה כריתת כיס המרה השאלה שלי האם לאחר הכריתה הדלקת תחלוף או תתמתן אני מאוד מודאג ויודע שהדלקת מחלה קשה !!! בתודה שלמה

ד"ר שמואל אביטל

נראה לי שכבר השבתי על השאלה. בכל אופן כן מומלץ לכרות את הכיס . סביר להניח שלא תסבול מהלבלב במידה וסימני הדלקת שנצפו קשורים לחול בכיס המרה.


ד"ר שמואל אביטל
מנהל מחלקה כירורגית ב' – המרכז הרפואי מאיר
27/01/2015

איך מגלים אבנים בכיס המרה?

שלום רב, אני בת 46 ובשלוש שנים האחרונות אני סובלת מהתקפי כאבים במפשעה וקצת מעל הבטן בצד הימני ומיד לאחר 2 דקות זה גם מקרין לגב ומרגיש כמו צירים.
שאלתי היא האם בדיקת אולטרסאונד פשוטה יכולה לגלות או שזקוקים ל-CT?

תודה רבה

ד"ר שמואל אביטל

אין צורך ב סיטי. אולטראסאונד היא בדיקה אמינה יותר לאבנים בכיס המרה.


ד"ר שמואל אביטל
מנהל מחלקה כירורגית ב' – המרכז הרפואי מאיר
11/01/2015

אבנים בכיס המרה

שלום
אני בת 18 ולפני שנה לאחר תקופה של כאבים חזקים בבטן עליונה גילו אצלי אבנים גדולות בכיס המרה בעקבות גורמים תורשתיים המליצו לי לבצע ניתוח להסרת כיס המרה איך מה אז ניתנת המלצה זו עברו מספר חודשים ולא היה לי אף לא התקף. השאלה שלי האם עדיין כדי לבצע את הניתוח הזה או שכדי לבתר עליו?
תודה.

ד"ר שמואל אביטל

בהנחה שהכאבים שהיו לך קשורים לאבנים אז כדאי לבצע את הניתוח על מנת

לחסוך כאבים ודלקות בעתיד


ד"ר שמואל אביטל
מנהל מחלקה כירורגית ב' – המרכז הרפואי מאיר
08/01/2015

מה לעשות?

אני מזה שנתיים בערך כואבת לי הבטן ומרגישה התכווצויות בשרירים מצד ימין רק וכשזה קורה אני לא יכולה לזוז סנטי , כמה ימים אני מרגישה שזה מקרין אפילו לגב כמצעי תחתון ? מה אני צריכה לעשות ? אני מתה מכאבים

ד"ר שמואל אביטל

את צריכה להיבדק על ידי כירורג. יתכן וכדאי לעשות אולטראסאונד להעריך האם יש אבנים בכיס המרה.


ד"ר שמואל אביטל
מנהל מחלקה כירורגית ב' – המרכז הרפואי מאיר
08/01/2015

נתוח להסרת כיס מרה לחולה עם פרפור פרוזדורים

בעלי היה מאושפז לפני כחודש עקב התקף הקשור לאבני מרה. הומלץ לו לנתח. הבעיה שהוא סובל מפרפור פרוזדורים ולוקח פרדקסה על בסיס קבוע. הוא מפחד להפסיק את הפרדקסה לזמן הניתוח ולהיות חשוף לסכנת ארוע מוחי. כמו כן בזמן האשפוז הדופק שלו הגיע ל150 במקרה הכי גבוה.
האם לאור האמור לעיל לא עדיף לוותר על הניתוח ולשמור על דיאטה דלת שומן או לטפל באמצעים אלטרנטיביים?
בעלי הוא בן 69.10 ומשקלו 93 ק״ג.
תודה

ד"ר שמואל אביטל

מומלץ כן לנתח. דלקת חוזרת יכולה לסכן אותו יותר . ניתן להפסיק את הפרדקסה מספר ימים לפני הניתוח ולעבור לזריקות קלקסאן עד יום לפני הניתוח ולחדש נוגדי קרישה ג יומיים אחרי ניתוח.


ד"ר שמואל אביטל
מנהל מחלקה כירורגית ב' – המרכז הרפואי מאיר
05/01/2015

תרופת Ursodeoxycholic acid

שלום רב,

אני מעוניין בחוות דעתך ד”ר על תרופת Ursodeoxycholic acid .

יתרונות וחסרונות , תופעות לוואי , והאם התרופה בטוחה לשימוש.

יעילות התרופה לאנשים עם אבן בכיס המרה.

תודה מראש

ד"ר שמואל אביטל

התרופה בשימוש בעיקר למטופלים עם בעיות בצינורות המרה על מנת לאפשר זרימה טובה יותר של מיצי מרה. אינה בשימוש ואינה יעילה לאבנים בכיס מרה.


ד"ר שמואל אביטל
מנהל מחלקה כירורגית ב' – המרכז הרפואי מאיר
31/12/2014

המשך משאלה קודמת לגבי כיס מרה

שלום רב,
תודה רבה על הפנייה. התשובה אכן מספקת.
בוצעה גסטרוסקופיה שנמצאה תקינה וביקשו ממני לבצע מיפוי כיס מרה.
הייתי מעדיפה להמנע מבדיקות נוספות.
האם על סמך ההיסטוריה הרפואית, ממצאי הבדיקה הפיזיקלית ותשובת בדיקת ה ct ניתן לקבוע מועד קרוב לניתוח?
השאלה המקורית-

שלום רב,
מזה 6 שנים סובלת מהתקפים חזקים של כאבים בבטן ימנית עליונה המתאימים לדלקת חריפה של כיס המרה. בחלק מההתקפים עליית אנזימים כבדיים ללא חום. טופל שמרנית בכל המקרים בשל ממצאים תקינים בus. לא נמצאו אבנים או סימני דלקת.
השבוע התקף נוסף, אנזימים תקינים. אולטרסאונד תקין אך בct נמצא כיס מרה תפוח עם דופן מעובה מעט המתאים לדלקת.
הצוות עדיין לא שוכנע לנתח ושוחררתי מהמחלקה…
מה לעשות?

ד"ר שמואל אביטל

כעיקרון לדעתי אפשר להתקדם לכיוון ניתוח. ההתקפים והממצאים מתאימים לבעיית כיס מרה


ד"ר שמואל אביטל
מנהל מחלקה כירורגית ב' – המרכז הרפואי מאיר
30/12/2014

האם ניתן לבצע ניתוח אחד המשלב בתוכו ניתוח בריאטרי וניתוח להסרת כיס מרה ?

האם ניתן לבצע ניתוח אחד המשלב בתוכו ניתוח בריאטרי וניתוח להסרת כיס מרה ?

ד"ר שמואל אביטל

בהחלט כן. זה שילוב מקובל.


ד"ר שמואל אביטל
מנהל מחלקה כירורגית ב' – המרכז הרפואי מאיר
30/12/2014

האם ניתן לבצע ניתוח אחד המשלב בתוכו ניתוח בריאטרי וניתוח להסרת כיס מרה ?

האם ניתן לבצע ניתוח אחד המשלב בתוכו ניתוח בריאטרי וניתוח להסרת כיס מרה ?

ד"ר שמואל אביטל

בהחלט אפשר


ד"ר שמואל אביטל
מנהל מחלקה כירורגית ב' – המרכז הרפואי מאיר
30/12/2014

בוץ בכיס מרה

היי
אני נמצאת בהריון תאומים שבוע 27. בת 30סס שבוע שעבר אושפזתי עם שלשולים קשים אבחנו קלקול קיבה. אחרי יומיים וחצי שוחררתי. לא אכלתי הרבה דברים בשבוע הזה מלבד צנימים ואורז.. לאחר 3 ימים בבית בהם התאוששתי והמשכתי לאכול רק תזונה דלת שארית התחילו לי התקפי כאבי בטן עליונה ואמצע גב קשים מאוד שלקחו כמה שעות עד שנרגע. בלילה השני כשהתחילו הכאבים בגב שוב הופניתי למיון שם לאחר בדיקות וייעוץ כירוגי הפנו ל us כיס מרה לבדיקת אבנים. באולטראסאונד היא אמרה שאינה רואה אבנים בכלל ולא תסמינים לדלקת.. רק קצת בוץ.. לא בטוחה שמזה יהיה כאבים כאלו. בנוסף בדיקות הדם שלי תקינות לחלוטין ולכן הרופא המטפל במחלקת נשים שלל את האופציה של אבנים בכיס מרה. לטענתו זה גדילה של הרחם שלוחצת על האברים הפנימיים. מקריאה מרובה באתר שלכם ושיחות עם חברות התסמינים של הכאבים זהים. בשני לילות האחרונים אני מממשיכה להתעורר באמצע הלילה עם כאבים נוראיים בהם אני לא יכולה לשבת לשכב או לעמוד.. סובלת מאוד.. רק אחרי 3 אקמול ובערך 3 שעות של התפתלויות זה נרגע. יש לציין שכאבים והתפתלויות מסוג זה היו לי בעבר הרחוק רק בכאבי מחזור קשים מאוד. בבדיקות בבית החולים מצאו שב.ה ההריון בסדר ורק בזמן כאבים יש מעט צירונים. לא מדאיגים. אינפוזיה בלילה שהייתי שם הרגיעה את הכאבים. אני ממשיכה לנסות לאכול אוכל שאינו שומני כפי שכתוב אך השאלה היא האם נראה שהכאבים הם בכל זאת מכיס המרה או שהיינו רואים משהו בבדיקות הדם.. אני לא הולכת למיו שוב בלילות בתחושה שאין להם הרבה מה לעשות איתי.. אשמח לתשובתכם בהקדם…

ד"ר שמואל אביטל

קשה להשיב באופן חד משמעי. עם זאת לא היו שום סימנים נוספים כמו חריגה בבדיקות הדם או סימנים משניים באולטראסאונד כמו תפיחות כיס מרה או עיבוי דופן שלו. 

להערכתי סיכוי לא גבוה שזה כיס מרה. ממליץ כן להיבדק בזמן התקף על ידי כירורג. בדיקה בזמן התקף יכולה לכוון מבחינה אבחנתית


ד"ר שמואל אביטל
מנהל מחלקה כירורגית ב' – המרכז הרפואי מאיר
25/12/2014

דלקת כיס מרה או לא?

שלום רב,
מזה 6 שנים סובלת מהתקפים חזקים של כאבים בבטן ימנית עליונה המתאימים לדלקת חריפה של כיס המרה. בחלק מההתקפים עליית אנזימים כבדיים ללא חום. טופל שמרנית בכל המקרים בשל ממצאים תקינים בus. לא נמצאו אבנים או סימני דלקת.
השבוע התקף נוסף, אנזימים תקינים. אולטרסאונד תקין אך בct נמצא כיס מרה תפוח עם דופן מעובה מעט המתאים לדלקת.
הצוות עדיין לא שוכנע לנתח ושוחררתי מהמחלקה…
מה לעשות?

ד"ר שמואל אביטל

ממליץ לבצע אולטראסאונד אנדוסקופי. זה אולטראסאונד שנעשה באמצעות גסטרוסקופיה ויכול לגלות אבנים קטנות שמפוספסות באולטראסאונד או סיטי.

להערכתי בסבירות גבוהה ולו גם לפי התיאור שלך יש סיכוי שכיס המרה הוא בעייתי וצריך לצאת החוצה...


ד"ר שמואל אביטל
מנהל מחלקה כירורגית ב' – המרכז הרפואי מאיר
23/12/2014

הוצאת כיס מרה

האם 2 התקפים של כאבי בטן בעקבות אבנים, בהפרש של 14 שנה ביניהם זו אינדיקציה לביצוע ניתוח להסרת כיס מרה?

ד"ר שמואל אביטל

לפי הספרות כן. כבר אחרי התקף ראשון מומלץ על ניתוח. קשה לצפות מתי יגיע התקף שני , מה תהיה עוצמתו והאם יגרום לסיבוכים...


ד"ר שמואל אביטל
מנהל מחלקה כירורגית ב' – המרכז הרפואי מאיר
19/12/2014

פוליפ בכיס מרה

שלום יש לי פוליפ בגודל של 7 מ״מ והלכתי לרופא צבאי והוא ראה את התוצאות של האולטרסאונד וקבע ישר שאני צריכה ניתוח כי יש לי כאבים מאוד חזקים התקפים של כאב שהתקף יכול להיות חצי שעה ולפעמיים גם שעות והוא קבע שזה כי הפוליפ חוסם לי את הכיס מרה והכיס מרה שלי אוגר נוזלים והוא מתנפח וזה הגורם לכאב והוא התבסס רק על הבדיקה הראשונה שעשיתי האם זה נכון מה שהוא אמר ? ואם זה צריך ישר ניתוח או לבדוק לפני נסיבות אחרות לכאב? וגם אמר שהדרך הילידה שיעבור לי הכאב זה רק ניתוח ועד שאני לא יעשה את הניתוח הכאבים ימשכו

ד"ר שמואל אביטל

זה יכול להיות . יתכן אפילו שמה שנראה כפוליפ הוא בעצם אבן. צריך להיבדק על ידי  כירורג , להבין בדיוק מה אופי הכאבים והאם יש קשר לממצא בכיס מרה. במידה וכן יהיה צורך אכן בניתוח.


ד"ר שמואל אביטל
מנהל מחלקה כירורגית ב' – המרכז הרפואי מאיר
18/12/2014

כיס מרה ואבנים בכבד

אני כשבועיים לאחר ניתוח הוצאת כיס מרה ואבנים בכבד. אני עדין נרגישה כשאני אוכלת צרבות . למרות אני נמנעת ממאכלים מטוגנים. רציתי לדעת איזה תזונה תטיב עימי לאחר ניתוח כזה. (אני גם בעודף של 10 קילו מהמשקל שלי). בנוסף עדין תפוקדי הכבד שלי די גבוהים.

ד"ר שמואל אביטל

הצרבות לא קשורות בהכרח לניתוח. כדאי לקחת טיפול סותר חומצה כגון כדורי אומפרדוקס ולהיוועץ ברופא.


ד"ר שמואל אביטל
מנהל מחלקה כירורגית ב' – המרכז הרפואי מאיר
17/12/2014

פוליפ בכיס מרה

כבר שאלתי אותך שאלה ואמרתי לי להישאר במעקב אבל יש לי כאבים מאוד חזקים בבטן זה יכול להיות מהפוליפ ?

ד"ר שמואל אביטל

הפולים אני גורם לכאבים . צריך לבדוק אותך ולהעריך מה סיבת הכאבים.


ד"ר שמואל אביטל
מנהל מחלקה כירורגית ב' – המרכז הרפואי מאיר
16/12/2014

פוליפ בכיס מרה

עשיתי אולטרסאונד ויצא שיש לי פוליפ בדופן אחורי באספקט פרוקסימלי עד כ-7 מ”מ. מה זה אומר ומה עושים ? אני בת 19

ד"ר שמואל אביטל

לא עושים כלום.  מעקב אולטראסאונד כל 6-12 חודשים. ייתכן שמדובר בגבישי כולסטרול הנראים כפוליפ. בכל מקרה יש צורך במעקב. אם זה גדל באופן משמעותי יש צורך להסיר את כיס המרה.


ד"ר שמואל אביטל
מנהל מחלקה כירורגית ב' – המרכז הרפואי מאיר
14/12/2014

נקז בכיס המרה

הצינור הפנימי של הנקז המוחדר לגופי נישלף החוצה מה עלי לעשות

ד"ר שמואל אביטל

להיבדק על ידי רופא. אם הכל תקין בד"כ אין צורך לעשות כלום.


ד"ר שמואל אביטל
מנהל מחלקה כירורגית ב' – המרכז הרפואי מאיר
07/12/2014

הוצאת כיס מרה ובקע טבורי

שלום,
בעקבות דלקת חריפה בכיס המרה בהריון הוחלט שעלי לבצע ניתוח לפרוסקופי להוצאת כיס המרה לאחר משכב הלידה ועד אז לשמור על דיאטה דלת שומן. בנוסף, יש לי בקע טבורי עוד מלפני ההריון, שלא טיפלתי בו. השאלה היא, האם בניתוח להוצאת כיס מרה אפשר לבצע גם סגירה של הבקע, או שזה דורש ניתוח נפרד? תודה.

ד"ר שמואל אביטל

אפשר בהחלט. הניתוח המשולב הוא מקובל.


ד"ר שמואל אביטל
מנהל מחלקה כירורגית ב' – המרכז הרפואי מאיר
27/11/2014

זה מסוכן לעשות ניתוח

היי שמי מורן ויש לי לעשות ניתוח ב7/12, של אבנים בכיס מרה ואני מאד מפחדת אין דרך אחרת להוציא את זה ?

ד"ר שמואל אביטל

אין דרך אחרת והכל יעבור בשלום...


ד"ר שמואל אביטל
מנהל מחלקה כירורגית ב' – המרכז הרפואי מאיר
27/11/2014

כיס מרה

שלום,
לפני כשבועיים חשתי כאב נוראי בבטן עליונה עם בחילות והכאות שנמשכו כמס’ שעות. למחרת התעוררתי עם מעט בחילות ומאז ועד היום אני מרגישה טוב. בדיקת אולטרסאונד גילתה אבן גדולה ומס’ אבנים קטנות. בדיקת דם גילתה רמה גבוהה באינזמי כבד.
השאלה היא האם אני צריכה לעבור ניתוח לכריתת כיס מרה? האם יש בדיקות נוספות שניתן לעשות לפני כריתה?
תודה. אורלי.

ד"ר שמואל אביטל

זה נשמע כמו מקרה קלאסי של אבני מרה. כעיקרון אין צורך בבדיקות נוספות. צריך לחזור על בדיקת אנזימי כבד ולהיערך לניתוח...


ד"ר שמואל אביטל
מנהל מחלקה כירורגית ב' – המרכז הרפואי מאיר
23/11/2014

אבנים בכליות

שלום,
אני סובל מכאבים עקב אבנים שיש לי, כרגע אני עם סטנד כבר חודשיים כמעט .שלחו אותי לרופא אצל האנדוקרינולוגיה מכוון שיש לי בלוטה שמפרישה יתר סידן בגוף, שולחים אותי למלא בדיקות דם, איסוף שתן של 24 שעות ,מיפוי שיצא שלילי,סונר צוואר. הבדיקה האחרונה שעשיתי היא גסטרין שיצאה ממש גבוהה מעל הנורמה 606 שהנורמה הוא עד 115, לאחר מכן חזרתי שוב על הבדיקה הרופאה חשבה שזה כשל במעבדה והתוצאה יצאה שוב מעל הנורמה אבל הפעם ממש פי שתיים ממה שהיה פעם קודמת. השאלה שלי האם זה הגיוני שהבדיקת גסטרין יוצאת ככה גבוהה?והאם אני יכול לעשות את mri עם סטנד (חלק מהבדיקות ששלחו אותי)?ועד כמה זמן הסטנד יכול להישאר בגוף?

ד"ר שמואל אביטל

ממליץ להשלים את הבירור עם הסטנט.  הסטנט הוא מפלסטיק כעיקרון ולכן אני לא סבור שיש בעיה עם ה MRI. הוא יכול להישאר מספר חודשים.


ד"ר שמואל אביטל
מנהל מחלקה כירורגית ב' – המרכז הרפואי מאיר
23/11/2014

בדיקת MRI בטן/אגן ובדיקת MRCP

שלום דר’
מחר יש לי בדיקת MRI בטן/אגן לפי ההפניה של רופא המשפחה אך לפי המלצת הגסטרולוג הוא המליץ על MRCP עקב דלקת בלבלב ללא ממצא חריג וללא אבנים בכיס המרה (לפי צילום אולטראסאונד+רנטגן).
שאלתי היא האם בדיקת MRI בטן/אגן תספיק והיא יכולה להחליף את בדיקת MRCP ? אגב מכיוון שמחר הבדיקה ולוקח זמן לאשר את ההפניה דרך הקופה אז האם אפשר לבצע את הסידקה כתחליף לMRCP?
תודה

ד"ר שמואל אביטל

MRCP  זה  MRI  של דרכי המרה ודרכי הלבלב. צריך לברר ב  MRI עצמו. האם ה MRI שהוזמן מכסה את שני הדברים.   


ד"ר שמואל אביטל
מנהל מחלקה כירורגית ב' – המרכז הרפואי מאיר
20/11/2014

כאבים חזקים ביותר בבטן

שלום רב,
ב-2008 ביצעו לי ERCP שהסתבך עקב אבן זעירה בכיס המרה, כיס המרה הוצא הייתה לי פרפורציה עברתי כ-10 ניתוחים בבטן עם ספייס לאמר מכן הוכנסתי דחוף לטיפול נמרץ מונשמת מורדמת במצב קריטי עם סכנת חיים ממשית, לפני כשנתיים עברתי ניתוח נוסף גדול של בקע בצלקת ניתוח מאז ועד היום יש לי כאבי בטן חזקים ביותר שהולכים ומחריפים ביצעתי את כל הבדיקות האפשריות MRI, סי.טי, קולונסקופיה, בדיקת נשים ולא נמצא דבר פרט לשקיעת דם גבוה ו-C-reactive protein שהוא 1.84
אני חסרת אונים וחוששת שייגרם לי נזק בלתי הפיך, אני מתפתלת מכאבים, ולא יודעת מה לעשות.
מבקשת דחוף עזרה
תודה

ד"ר שמואל אביטל

קשה מאוד לדעת מה סיבת הכרבים כי אני מבין שכל אמצעי ההדמיה לא הראו בעיה.

כדאי להיבדק על ידי כירורג עם כל החומר הרלבנטי ולנסות להבין ביחד מה הבעיה


ד"ר שמואל אביטל
מנהל מחלקה כירורגית ב' – המרכז הרפואי מאיר
17/11/2014

אבני כיס מרה – ממצאים סותרים בשתי בדיקות US

שלום,
בבדיקת US גילו אצלי אבנים דינמיות קטנות בכיס המרה והומלץ על ניתוח.
כמו כן נשלחתי לבדיקות מקיפות: קולונסקופיה וגסטרוסקופיה – שתיהן תקינות.
בנוסף נשלחתי לבדיקת CT בטן שיצא תקין (אך נמצא בקע טבורי 3 מ”מ) ולא נצפו בו האבנים ומכאן עלה החשש וביצעתי בדיקת US חוזרת.
להפתעתי לא נמצאו אבנים בכיס המרה, יש לציין כי הטכנאי ניסה לבדוק אותי בכל מיני תנוחות שוב ושוב מאחר ואמרתי לו כי בבדיקה קודמת התגלו אבנים, אך התוצאה של הUS האחרונה היא ללא כל ממצא של אבנים.
קבעתי כבר תור לניתוח וכעת אני מבולבל ולא מבין מה עליי לעשות?!
האם ייתכן ונעלמו האבנים ?
מבחינת תסמינים קליניים אני סובל מידיי פעם מכאבים ברמות שונות אך לא חריפות בבטן העליונה בצד ימין, כמו כן, תופעות של גרפסים גדולים במיוחד לאחר ארוחה ממש כמו שיחרור של בועות אוויר גדולות.
לא בטוח אם יש קשר אבל פצעי אקנה מוגלתיים על הקרקפת.
שאלתי היא: עפ”י כל המתואר כאן ובמיוחד לאור שתי בדיקות ה-US מה עליי לעשות ? האם לגשת לניתוח כאשר אין ממצאים של אבנים כשבבדיקה ראשונה היו ממצאים של אבנים דינמיות קטנות ?
אודה על העזרה !
אלי

ד"ר שמואל אביטל

ניתן לפתור את הבעיה באולטראסאונד אנדוסקופי הנעשה דרך הפה. הוא מדויק יותר מאולטראסאונד רגיל


ד"ר שמואל אביטל
מנהל מחלקה כירורגית ב' – המרכז הרפואי מאיר
15/11/2014

האם יש לי סיבה לדאגה בכבד או בכיס המרב או חס וחלילה משהו יותר מסוכן?

שלום, מזה כמה חודשים אני סובלת מכאבים בצד ימין של הבטן, הכאב היה ממוקד בבטן הימנית התחתונה והיה כאב חד כמו דקירה פתאומית בערך פעם בכמה ימים , לאחר חודש וחצי הכאבים מעט התחזקו והתפשטו לכיוון מותן ימין (סוף הצלע הימנית), הרופא הפנה אותי לבדיקות דם כלליות , בדיקות שתן , ואולטרסאונד וגינלי , והכל נמצא תקין ברוך השם! כיום אני סובלת מכאב במותן ימין וכן בכל צלע ימין (הרגשה של משהו שנמצא בתוך הצלע כואב), גב תחתון כואב. הכאב מתחזק בעת נשימה עמוקה , התעטשות או בעת חצי סיבוב לצד ימין ,אני נורא מודאגת, ממה יכול לנבוע הכאב? האם עליי לדאוג בעניין? תודה מראש

ד"ר שמואל אביטל

קשה לדעת את הסיבה. אבל אני ממליץ לבצע צילום חזה לוודא שהריאות בצד זה בסדר בנוסף ממליץ על אולטראסאונד מכוון לכיס המרה לשלול אבנים. אם הכל תקין יתכן ומדובר בכאבים ממקור שריר או עצם  ואז כדאי להיבדק על ידי אורטופד


ד"ר שמואל אביטל
מנהל מחלקה כירורגית ב' – המרכז הרפואי מאיר
10/11/2014

הוצאת אבן מכיס המרה

אמא שלי מאושפזת עם דלקת ואבנים בכיס המרה לאחר כאבים עזים בלילות בבטן האמצעית העליונה וחום. היא כבר 13 יום עם אנטיביוטיקה. אציין שאובחן לה כבד שומני ומוגדל בנוסף. היום דרך MRCP נאמר לה שהוציאו לה את האבן / אבנים שחסמו את דרכי המרה ושישתחררו דרך הצואה. עתה היא עדיין בצום והיא סובלת מכאבים עזים של התכווצויות בבטן.
האם הכאבים נורמאלים וכמה זמן היא אמורה לסבול מזה? תוך כמה זמן אפשר שוב לאכול?
אני מבינה שמומלץ להסיר את כיס המרה. תוך כמה זמן מומלץ לבצע את זה מהטיפול הנוכחי?

ד"ר שמואל אביטל

בד"כ מומלץ לחכות מספר שבועות. אם הדלקת בכיס ממשיכה ולא חולפת לעיתים מנתחים באופן דחוף במהלך האשפוז.


ד"ר שמואל אביטל
מנהל מחלקה כירורגית ב' – המרכז הרפואי מאיר
07/11/2014

תרופה לאחר הסרת כיס מרה

האם קיימת תרופה ה’מחליפה’
את מיצי המרה , לשימוש בעת
ארוחה הכוללת מזון שומני?

ד"ר שמואל אביטל

כעיקרון אין צורך. הכבד ממשיך להפריש מיצי מרה שעושים את העבודה..


ד"ר שמואל אביטל
מנהל מחלקה כירורגית ב' – המרכז הרפואי מאיר
02/11/2014

כיס מרה

היי אני בת 31 עם השמנת יתר ושנה אחרי לידה היום חשתי מין עיוותים בבטן ימין עליונה קצת מתחת לחזה בצד לפעמיים זה נעלם ולםעמיים חוזר ממש חלש לא התקף או כאבים חזקים האם יש קשר לכבד שומני שיצא לי בבדיקות דם ggt 44?? או אבנים בכיס מרה ? אין לי עוד סיפטןמים
אשמח לתשובה תודה

ד"ר שמואל אביטל

כבד שומני לא גורם לכאבים. אבנים כן.. במידה ויש אבנים בכיס המרה חתכן וזו סיבת הכאבים. ממליץ להיבדק עלי ידי גסטרואנטרולוג


ד"ר שמואל אביטל
מנהל מחלקה כירורגית ב' – המרכז הרפואי מאיר
01/11/2014

כאבי בטן כרוניים

היי ד”ר שמואל אביטל

בדיקה להליקובקטר עשיתי והיא יצאה תקינה
אומפרדקס לקחתי למשך שבועיים וזה לא עזר או שינה את המצב

אני אוסיף שכאבי הבטן מעירים אותי מתוך שינה
בד”כ אני לא ישן יותר מ 7-8 שעות רצוף בלי כאבים
והדבר היחיד שפותר לי את הבעיה לאותו הרגע
זה ביס ממשהו, לא משנה מה אני אוכל

בטן “מקרקרת” מרעב זו תופעה שכמעט ולא חוויתי בשנתיים האחרונות,
לפני הקרקור, הבטן העליונה מתקשה וקצת מתנפחת לי
והכאב הולך ומחריף מרגע לרגע עד שאני אוכל משהו

די מתסכל שאין תשובה ברורה לעניין
אבל לפחות אני תמיד מצויד באוכל לכל מקרה

רן

ד"ר שמואל אביטל

לצערי קשה לי להעריך מה הבעיה. ממליץ על המשך בירור עם גסטרואנטרולוג...


ד"ר שמואל אביטל
מנהל מחלקה כירורגית ב' – המרכז הרפואי מאיר
28/10/2014

לאחר ניתוח

שלום רב!
עברתי ניתוח להסרת כיס מרה לפני ארבעה ימים. בזמן הניתוח התברר שיש לי דלקת באזור וניקו לי את המקום כמו כן הוצאו 11 אבנים גדולות. שאלותיי הן:1. עדיין מאוד כואב לי ויש תנועות שגורמות לי לכאב עז באזור הבטן- האם זה שכיח לאחר ארבעה ימים?
2. בערב בלבד אני מפתחת חום של 38 מעלות אשר נעלם בבוקר- אני לוקחת בערב אופטלגין. האם יתכן ויש לי עדיין דלקת?- אני לא מקבלת אנטיביוטיקה.
3. נאמר לי כי אסור לי להרים דברים או להתכופף- כמה ימים אסור לי לעשות זאת?
תודה מראש על תשובותיכם

ד"ר שמואל אביטל

1. כאבים בהחלט יכולים להמשיך מספר ימים ויותר אחרי הניתוח

2. חום לא צריך להיות ולכן כדאי להיבדק

3. לאחר שבוע / שבועיים ניתן לחזור לפעילות רגילה


ד"ר שמואל אביטל
מנהל מחלקה כירורגית ב' – המרכז הרפואי מאיר
23/10/2014

כאבים באיזור הגב מצד ימין

הייתי אצל כמה רופאים שטוענים שאילו הם אבנים בכליות עשיתי אולטרהסאונד ועדיין אין תשובה ואף רופא לא שולח אותי לבית חולים ואני לא יכולה לסבול את הכאבים כיום אני מקבלת כדורים ספמלגין שלוש פעמים ביום מה עלי לעדות

ד"ר שמואל אביטל

קשה להעריך מה הבעיה רוי לחכות לתשובת האולטראסאונד ולהיוועץ ברופא המשפחה


ד"ר שמואל אביטל
מנהל מחלקה כירורגית ב' – המרכז הרפואי מאיר
עמוד 1 מתוך 512345

שאלות נוספות בנושא: אבנים בכיס המרה
